Horn Gábor: az euró nem borítja fel a koalíciót

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Nem tartja elképzelhetőnek Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője, hogy az euró bevezetési dátumáról folyó vita felborítsa a koalíciót.

A koalíciós kapcsolatokért felelős liberális államtitkár a Magyar Hírlap keddi számában megjelent interjúban az SZDSZ-frakció és Gyurcsány Ferenc kormányfő keddi találkozójáról beszélt. Ezen a miniszterelnök várhatóan tájékoztatást ad a szeptember elsején Brüsszelnek benyújtandó konvergenciaprogramról, azokról a lépésekről, melyek lehetővé tennék az államháztartás hiányának jelentős csökkentését, s szó lesz az egészségügy aktuális kérdéseiről is. Horn Gábor hangsúlyozta: az SZDSZ számára fontosabb, hogy 2008-ra rendbe tegyék a költségvetést, mint annak meghatározása, hogy mikor vezethetik be az eurót Magyarországon.

"Mi a reformok miatt léptünk be a koalícióba. Célunk, hogy ebben a ciklusban továbbvigyük egyebek között az oktatási vagy például az egészségügyi reformot. Nekünk ezért fontosabb a 2008-a egyensúlyi céldátum" - magyarázta az SZDSZ szempontjait a liberális politikus. "Kizárt, hogy ne állapodjunk meg" - mondta Horn Gábor, és hangsúlyozta, hogy "szó sincs" a koalíció bomlásáról, még akkor sem, ha a miniszterelnök halasztani szeretné az euró bevezetését.

"Biztos vagyok a megegyezésben, de ehhez előbb tudni kell, mit akar a kormányfő" - nyilatkozta a politikus a Magyar Hírlapnak. Horn Gábor közlése szerint a szabad demokraták főleg azért kíváncsiak Gyurcsány Ferenc álláspontjára, mert a kormányfő már egyeztetett a szocialista frakcióval.