Sólyom és Gyurcsány nem beszél, de Rúzsa Magdi énekel

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Sem Sólyom László köztársasági elnök, sem Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nem mond beszédet az augusztus 20-i állami ünnepségen, ugyanakkor mindketten részt vesznek a Parlament előtti zászlófelvonáson és a tisztavatáson.

A kormányzati kommunikációs központ tájékoztatása szerint a Szent István-naphoz kapcsolódó állami ünnepségek augusztus 19-én szombaton este az Országház előtti Kossuth téren kezdődnek egy örömkoncerttel, amelyen Lajkó Félix hegedűvirtuóz és vendégei, többek között Dresch Mihály, Boban Markovic és Rúzsa Magdolna lépnek fel.

Vasárnap reggel a Parlament előtt először katonazenekari bemutató lesz, majd az avatandó tisztek díszzászlóalja vonul be a Kossuth térre.

A Magyar Köztársaság lobogójának ünnepélyes felvonásán, valamint a tisztavatási ünnepségen részt vesznek a közjogi méltóságok, köztük Sólyom László köztársasági elnök és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. Az eseményen Szekeres Imre honvédelmi miniszter mond beszédet. A tisztavatást zenés őrségváltás követi.

A Kossuth téri ünnepséggel párhuzamosan a Városligetben, a Vajdahunyad vár környékén kenyérfesztivált rendeznek, este a hagyományos tűzijátékot láthatja a közönség; a rakétákat a Lánchídról, az Erzsébet hídról, valamint a Gellért-hegyi Citadelláról indítják.

A Szent István-napi mise vasárnap 17 órakor kezdődik a Szent István Bazilikánál, ezt követően indul a körmenet.

A parlamenti sajtóiroda tájékoztatása szerint Szili Katalin házelnök augusztus 19-én szombaton négy Nógrád megyei települést (Dejtár, Szügy, Salgótarján, Magyarnándor) keres fel, és több helyen is beszédet mond. Vasárnap délelőtt Szili Katalin is jelen lesz az ünnep budapesti hivatalos eseményein, majd Baranya megyébe utazik, ahol Kővágószőlősön, Pécsett és Dunaszekcsőn vesz részt helyi rendezvényeken.

Demszky Gábor sajtóközleményebn kérte fel a főváros lakosait, "hogy 2006. augusztus 20-ára, az államalapító Szent István király napja alkalmára lakóépületeiket nemzeti lobogóval díszítsék fel".