Új vizsgálat kell, hogy kiderüljön, mi okozta a tűzoltók halálát

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Független szakértői vizsgálatra van szükség az augusztus 8-ai műegyetemi tűzzel kapcsolatban, mivel a katasztrófavédelem kedden kiszivárogtatott vizsgálati jelentése és a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság vizsgálata gyökeresen eltérő megállapításra jutott.

Danielisz Béla (MSZP), a fővárosi önkormányzat városrendészeti bizottságának elnöke elmondta: "felháborító, elfogadhatatlan" eljárásnak tartja, hogy a katasztrófavédelem vizsgálati megállapításairól a szolgálat szóvivője az előtt nyilatkozott, hogy az anyagot megkapta volna a tűzoltóságot fenntartó önkormányzat vagy a főpolgármester.

Az elnök szerint "ez a kiszivárogtatási módszer az egész vizsgálat objektivitását megkérdőjelezi". Minősíti a vizsgálatot az is, hogy azt nem egy tűzoltó, hanem egy polgári védelmis tábornok vezette - tette hozzá.

Danielisz Béla visszautasítja a vizsgálat azon megállapításait, miszerint szakmai hibák láncolata okozta volna a három tűzoltó halálát. A vizsgálat szabálytalanságokat állapított meg a híradó ügyeleti tevékenység terén, gyengének minősítette a parancsnoki irányítást, s úgy találta, hogy a tűzoltók beosztásukhoz képest alulképzettek voltak. A szocialista politikus hangsúlyozta: ez az utóbbi kitétel egyenesen kegyeletsértő a három hősi halott tűzoltóra nézve. Rámutatott, hogy az ország több mint 100 önkormányzati tűzoltóságához hasonlóan a Fővárosi Tűzoltóparancsnokságon is kiváló a munkatársak szakmai képzettsége.

Danielisz Béla úgy véli, hogy a katasztrófavédelem és a tűzoltóság vizsgálatának ellentétes megállapításai miatt, akár nemzetközi szakemberek bevonásával is, egy tárgyilagos vizsgálatot kellene lefolytatni. Ezt a szakminiszternek és a főpolgármesternek közösen kellene kezelnie - jegyezte meg.

Az augusztus 8-ai tűz keletkezésének éjszakáján elrendelt vizsgálatokra Tatár Attila altábornagy, a katasztrófavédelem főigazgatója egyhónapos határidőt szabott.
 
A rendőrség államigazgatási eljárás keretében vizsgálja a tűzoltók halálának körülményeit, de hogy konkrétan mi okozta a tüzet azt egyelőre sem a rendőrség, sem a fővárosi tűzoltóság nem tudta megállapítani.