Torgyán csalás miatt feljelentette a kormányt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Különösen nagy kárt okozó, bűnszövetségben elkövetett csalás bűntette miatt tett feljelentést Torgyán József ismeretlen tettesek ellen a Fővárosi Főügyészségen. A feljelentésben Kóka János, Veres János, Hiller István és Gyurcsány Ferenc neve is szerepel.

Torgyán József, volt földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter a feljelentésben hivatkozik a csalás törvényi feltételeire. Mint írja, a választási kampányban tett ígéretek a választópolgárok tudatos megtévesztésének minősülnek, márpedig "más tévedésbe ejtése a hatályos büntetőjog csalási tényállásának egyik eleme".

A csalás másik tényállási elemével, a jogtalan haszonszerzéssel kapcsolatban azt írta: az mindenképp megállapítható, mert "a kormányzati pozícióba kerülés számos olyan előnyt biztosít, amelyek messze meghaladják azt a mércét, amely e célzat megállapíthatóságához szükséges".

Torgyán József szerint sértetti oldalon bekövetkezett kárnál vizsgálandó, hogy a hatalomra kerülők az ígért jóléti intézkedések helyett róttak-e olyan terheket a lakosságra, amelyek a nép vonatkozásában kárként, a csalók tekintetében pedig haszonként jelentkeznek, vagy terveznek-e ilyet tenni.

Az általa ismeretlennek nevezett elkövetők a kormány soraiban keresendők és a feljelentésében is szerepelnek nevek. A feljelentésben Kóka János, Veres János, Hiller István és Gyurcsány Ferenc neve is szerepel. Kitért arra is, hogy ez a bűncselekmény 5-től 10 évig tartó szabadságvesztéssel büntethető. Torgyán József beszélt arról is, hogy szívesen venné, ha mások is csatlakoznának a feljelentéséhez.