A Kossuth-téren áttörték a kordont

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Mintegy 5.000 ember gyűlt össze a fővárosi Kossuth téren kora estére, hogy Gyurcsány Ferenc és kormánya leváltását követelje; néhány csoport áttörte a rendőrök által felállított külső védőkordont, és egészen a Parlament falánál megépített belső védőkordonig hatolt.

A rendőrök nem tettek ugyan kísérletet a tömeg visszaszorítására, de nagy erőket vontak össze a belső kordon védelmére.

A tömegben főként fiatalokat lehet látni, akik a Honfoglalás 2000 Egyesület, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, illetve a Magyar Nemzeti Front színeiben érkeztek a tüntetésre. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom erősebb hangtechnikát hozott a térre, így a Kossuth tér füves területének hátsó részén álló tömeg is jobban hallhatja az egymást követő felszólalókat.

Több nemzetiszínű zászlón fekete szalag látható, több ember nemzetiszínű öltözékben jelent meg. A tömegből néha paradicsomot, apróbb tárgyakat dobálnak a rendőrök felé, akik minderről nem vesznek tudomást.

Kora este, sötétedéskor még mindig látni a tömegben kisgyermekeket, akiket szüleik babakocsiban a délutáni órákban hoztak magukkal.

Az MTI tudósítója újonnan érkező, kopasz fiatalok csoportját látta, aki bitófát hoztak magukkal.

A 2-es villamosok nem járnak, és újabb rendőri egységek érkeztek a térre. Schőn Péter, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy a vasárnap estétől folyamatosan zajló demonstráción rendőri intézkedésre nem került sor. Hozzátette, a rendőrség a szükséges mértékben biztosítja a helyszínt.

Az egyik felszólaló azt követelte, haza kell hívni külföldről azokat "a nemzettestvéreket", akiket a kommunisták üldöztek el az országból és más földrészen, más nemzet számára szereztek világhírnevet. Minden felszólaló arra figyelmeztetett, hogy addig, amíg nem érik el céljukat, vagyis nem bírják távozásra a kormányt, és vele együtt a miniszterelnököt, folytatják tiltakozásukat.

A beszédek közben tapsoktól kísérve azt skandálja a tömeg: "Most vagy soha, vesszen a kormány!", illetve "Táncolj Feri, piros lapot neki!" A szónokok felszólították társaikat arra is, hogy ne provokálják a rendőröket, tettlegességre ne kerülhessen sor. A tiltakozók nagy üdvrivalgása közepette egy kis taraktorral vontatott gulyáságyú érkezett a tér közepére.