„Az emberek nem bocsátják meg, ha becsapják őket”

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

„A magyarországi események ismét bebizonyították, hogy a hazugság megengedhetetlen politikai eszköz. Az emberek folyamatosan figyelik a hatalom tevékenységét, s nem bocsátják meg ha becsapják őket” – nyilatkozta a budapesti eseményeket értékelve Szergej Ivanyenko, az orosz liberális ellenzékhez tartozó Jabloko párt alelnöke.

Ami most Magyarországon zajlik, az az ukrajnai narancsos forradalom megfelelője - fogalmazott Szergej Ivanyenko, az orosz liberális ellenzékhez tartozó Jabloko párt alelnöke.

A hatalmon lévő politikai erő, az Egyesült Oroszország egyik vezető képviselője, Konsztantyin Koszacsov is a budapesti kormányt tartja felelősnek. „Egyértelműen a hatalmon lévő koalíció a felelős, a kormánypártoknak most nagyon komoly lépéseket kell tenniük a válság megoldása érdekében. Az orosz parlament külügyi bizottságát vezető politikus példátlannak nevezte a budapesti eseményeket, s hozzátette: bárhogyan is alakul a hatalom és az ellenzék viszonya, az erőszakos módszerek semmiképpen sem lehetnek alkalmasak a válság megoldására.

Koszacsov – arra utalva, hogy a magyar-orosz kapcsolatok a szocialista-liberális koalíció 2002-es hatalomra jutása után javultak meg, - sajnálatosnak nevezte, hogy a jelenleg kiváló kétoldalú kapcsolatok a magyar belpolitikai események foglyává váltak.

Oroszországot egyébként érzékenyen érintették a budapesti zavargások, hiszen a televízió épületét elfoglaló tüntetők közben meggyalázták a második világháborúban elhunyt szovjet katonák tiszteletére emelt Szabadság-téri emlékművet is.

Németh András/ Moszkva