Sólyom: köztörvényes bűncselekmény történt az MTV-nél

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Köztörvényes bűncselekménynek minősítette Sólyom László a Magyar Televíziónál keddre virradóra történteket.

Köztörvényesek. Galéria.
© Stiller Ákos
A köztársasági elnök úgy fogalmazott: keddre virradó éjjel egy, a békés tüntetésből kivált csoport megostromolta a Magyar Televízió épületét, súlyos személyi és vagyoni károkat okozott.

„Köztörvényes bűncselekményekről van szó, amelyeket semmi nem igazolhat, amelyek ellen a legszigorúbban fel kell lépni, és amelyektől az államnak teljes erejével meg kell védenie polgárait és saját intézményeit is” - mondta Sólyom László. Súlyos figyelmeztetés, hogy a rendvédelmi szervek alacsony létszámuk és hiányos felszerelésük miatt nem voltak képesek a szükséges biztonsági garanciát nyújtani - tette hozzá a köztársasági elnök.

Sólyom László közölte: élesen meg kell húzni azt a határt, ami a szabad véleménynyilvánításhoz, a gyülekezés szabadságához, és így a politikai tüntetésekhez való alapvető emberi jog, másfelől a bűncselekmény között húzódik. A köztársasági elnök hangsúlyozta: a történtek nem érintik azt a jogot, hogy bárki a törvényes keretek között gyűlésen és tüntetésen kifejezze politikai véleményét.

Az események után a pártoknak mérlegelniük kell, hogy tömegrendezvényeiken a saját rendezőik és a rendőrség képes-e biztosítani, hogy nem lépik át a határt - jegyezte meg. A politikai erők számára legyen tanulság, hogy elfogadhatatlan a cinikus kitérés alapvető morális kérdések elől, és „ugyanilyen elfogadhatatlan az alkotmányos határokat áttörő cselekmények burkolt igazolása is” - mondta Sólyom László.

A köztársasági elnök nyilatkozatában tiltakozását fejezte ki az ellen, hogy a Magyar Televízió épülete előtt történt erőszakos bűncselekményeket az 1956-os forradalommal párhuzamba állítsák.

Wéber Ferenc, az államfő sajtófőnöke a köztársasági elnök beszéde előtt közölte: Sólyom László reggel hivatalába kérette az igazságügy-minisztert és a rendőrség illetékeseit, akik azonban eddig nem érkeztek meg.