Törvénysértést követett el a rendőrség

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A Szabadság téren történt eseményeket a rendőrségnek a hatályos törvények értelmében meg kellett volna akadályoznia. Mivel ez nem történt meg, kijelenthető, hogy a rendfenntartók törvénysértően jártak el.

A rendőröknek nem oszlattak
© AP
„Az 1989-es évi 3-as törvény 11. szakaszának első bekezdése szerint, ha bejelentéshez kötött politikai eseményt bejelentés nélkül tartanak meg, a rendőrségnek azt fel kell oszlatnia” – mondta a hvg.hu megkeresésére Dr. Szikinger István ügyvéd, rendészeti szakértő. „Felvetődik azonban a kérdés, hogy a tegnapi történéseket mennyiben lehet politikai eseménynek nevezni.”

A törvény szerint, az intézkedő rendőröknek, amennyiben jog-, vagy törvénysértő sértő magatartást tapasztalnak, cselekedniük kell annak felszámolása érdekében. A szervezett csoportban intézkedő rendőröknek erre csak akkor van felhatalmazása, ha az alakulatot vezető, parancs kiadására felhatalmazott felettesük utasítást ad.

„Sajnos azonban ennek értelmében az így intézkedő rendőröknek a jogsértő parancsot is végre kell hajtani, ami jelen esetben azt jelentette, hogy nem cselekedtek annak ellenére, hogy folyt a rendbontás” – magyarázta a jogi szakértő.