Új követelés a Kossuth téren: minden képviselő mondjon le!

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A Nemzeti Felemelkedési Mozgalom képviselője petíciót ismertetett a Kossuth téri tüntetés résztvevőivel csütörtökön kora délután, amelyben azt javasolják, hogy "az országot mély gazdasági, morális és politikai válságba taszító kormány" leváltása érdekében a választók gyakoroljanak nyomást a "Gyurcsány Ferencnek asszisztáló parlamentre", és minden, de legalább 193 országgyűlési képviselő mondjon le, adja vissza mandátumát, hogy a köztársasági elnök új választásokat írhasson ki.

A dokumentum azt is tartalmazta, hogy az új parlament, illetve kormány megalakulásáig a Gyurcsány-kabinet legfeljebb ügyvezető kormányként működhessen. A petíció megfogalmazói azt is szorgalmazzák, hogy választókerületeikben demonstrációkkal kényszerítsék lemondásra azokat a képviselőket, akik maguktól nem hajlandóak erre, akár lakcímükön - amely nyilvános - adjanak át nekik petíciót.

Csütörtökön kora este jelentették be a Forradalmi Nemzeti Bizottmány megalakulását is, amelyet a jelenlévő demonstrálók kézfelemeléssel erősítettek meg. A bizottmány tagjai között - Tamás Károly ismertetése szerint - szerepel Ekrem Kemál György, a tüntetések egyik szervezője, Wittner Mária, a Fidesz országgyűlési képviselője, Kőrösi Imre, illetve ifjabb Hegedűs Loránd lelkész, volt parlamenti képviselők, az egybegyűltekhez korábban szóló Nagy László ügyvéd és Suszter Loránt rockénekes is. Mellettük egy jogász és számítástechnikus, illetve egy vállalkozó mutatkozott be a bizottmány tagjaként néhány mondatban.

Tapsot kaptak a helyszínen lévő rendőrök, miután a résztvevők kérésére - az egyre növekvő létszámra tekintettel - akárcsak szerdán, ismét megnyitották az Országház üres parkolóját elzáró kordont.