Gyurcsány a történtek ellenére indul a pártelnökségért

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a balatőszödi beszéd nyilvánosságra kerülése ellenére és az önkormányzati választások végeredményétől függetlenül is pályázik az MSZP elnöki posztjára. Erről a kormányfő a Vasárnap Reggel című lapnak adott interjújában beszélt.


   
Az önkormányzati választások kimenetelével "sem az nem függ össze, hogy mit csinálunk a kormányban, sem az, hogy mi történik a pártban. Én ezért a politikáért küzdeni fogok, és ennek részeként a szocialista párt modernizálásáért is" - fogalmazott az interjúban Gyurcsány Ferenc. 
   
A kormányfő az esetleges bocsánatkérést firtató kérdésekre azt mondta: Sólyom László államfő arra kérte, hogy ismerje el: semmilyen cél nem igazolhatja, hogy bárki a demokráciába vetett bizalmat kockáztassa. Álláspontja szerint balatonőszödi beszéde maga az elismerés és a szembesítés. Hozzátette: ok van megbeszélni az egész szituációt, és mindazt, ami a beszédben van. 
   
"A megbeszélésen ráadásul nem csak az MSZP-nek, nem csak a baloldalnak kell részt vennie, hiszen épp a baloldal kiált a változtatásért, és áll annak élére" - nyilatkozta Gyurcsány Ferenc. Hozzáfűzte: a politikai elit egészének volt a színjátéka az, ami 16 éven keresztül történt, és ez a magatartás "túlélési sémája lett" az ország többségének. 
   
Gyurcsány Ferenc szólt arról is, hogy a beszéd stílusa miatt - amit nem a nyilvánosságnak szánt - okkal érezhetnek csalódottságot. "Ha ezen túljutunk, akkor jöhet az a kérdés, hogy a szó legeredetibb értelmében bocsánatkérésnek kell-e következnie".