Patikus-sztrájk van készülőben

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Kétórás figyelemfelhívó tiltakozást tartanak a gyógyszerészek; a demonstráció-sorozat első részleteit a héten ismertetik - közölte a Magyar Gyógyszerész Kamara (MGYK), de az akció időpontját még nem hozták nyilvánosságra.

A közlemény szerint a kamara a kibővített elnökségi ülésen azért határozott e lépés megtétele mellett, mert sem a kormány, sem az egészségügyi tárca érdemben nem egyeztetett a szeptember 15-ei gyógyszerész nagygyűlésen megfogalmazott kompromisszumos javaslatokról.

A szeptemberi, több ezer gyógyszerész részvételével megtartott nagygyűlésen a patikusok azt követelték a kormánytól, hogy vonja vissza a patikaalapítás és működtetés liberalizációját célzó változtatásokat, a gyógyszertáron kívüli árusítás lehetőségét és a kamarai tagság eltörlését.

"A testületek véleménye szerint ez a tárgyalások elutasítását és a gyógyszerész társadalom semmibe vételét jelenti" - olvasható az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményben.

Az MGYK közölte: mivel a gyógyszerészek követeléseit a kormány nem teljesítette, első lépésként az ország patikáiban kétórás figyelemfelhívó tiltakozást tartanak, s ezeket az akciókat növekvő időtartalomban addig folytatják, amíg meg nem születik az érdemi megállapodás.

Az Egészségügyi Minisztérium MTI-hez eljuttatott reagálásában közölte: a tárca több alkalommal tárgyalt a Magyar Gyógyszerész Kamara elnökével és vezető tisztviselőivel, valamint a Zöld könyv nyári egyeztetése során a minisztérium vezetői, egyedüli szervezetként, kétszer is fogadták a kamara képviselőit.

A tárca rámutat. az augusztus végi balatonőszödi kormányülésen döntés született a patikaliberalizációról, s ezt követően is voltak egyeztetések a köztestülettel, s ezeken a megbeszéléseken a szaktárca részletesen ismertette a kormánydöntést.

"A részletek kidolgozásában várjuk a kamara javaslatait, amit mindezidáig nem kaptunk meg" - olvasható az Egészségügyi Minisztérium közleményében.