Ötvenhat előtt tiszteleg Budapesten az olasz államfő

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az 1956-os magyar forradalom előtti tisztelgés jelentőségét és az európai integráció folytatásának szükségességét hangsúlyozta Giorgio Napolitano olasz államfő kedden Budapesten, miután tárgyalásokat folytatott Sólyom László köztársasági elnökkel.

"Nemcsak államfői, hanem saját személyes politikai és erkölcsi kötelességemnek éreztem" - hangsúlyozta Giorgio Napolitano, amikor kiemelte, hogy a magyar fővárosban elsőként a magyar forradalom mártírjainak nyughelyét, Nagy Imre sírját kereste fel. Elmondta, hogy 1956-ban az olasz állam legfelsőbb vezetői teljes mértékben kiálltak a magyar ügy mellett, és így tett a politikai pártok többsége is.

Sólyom László kiemelte, hogy ötven évvel ezelőtt Giorgio Napolitano az olasz politikusoknak ahhoz a kisebb csoportjához tartozott, amelynek tagjai különböző okokból helyeselték a magyar forradalom elleni szovjet beavatkozást. Giorgio Napolitano azonban 1968 óta számos jelét adta, hogy álláspontját megváltoztatta, s most Budapesten sem mentegette, magyarázta korábbi véleményét, hanem határozottan és egyértelműen elhatárolódott attól - mondta a magyar államfő.

Sólyom László hangsúlyozta: Olaszország támogatja Magyarország törekvését, hogy 2007 végéig a schengeni térség része legyen.

Hozzászólások