Gyurcsány saját felelősségéről

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az elmúlt hónapokban a cselekvés bátorsága nem párosult a beszéd bátorságával - jelentette ki Gyurcsány Ferenc a szerdai budapesti kormányülésen.

„Félig mondtuk, egészen csináltuk” - mondta a kormányfő a kabinet ülésén, melynek első húsz perce a sajtó számára nyilvános volt. A miniszterelnök ez alatt arról beszélt, hogy le kell számolni a reményekre épülő politika illúziójával, ezért a kormány helyesen döntött, amikor politikájának középpontjába a reformokat és a fejlesztéseket helyezte.

Gyurcsány Ferenc szóba hozta saját felelősségének kérdését azzal kapcsolatosan, hogy a kormány döntései mellett miért nem mondták el, mire miért van szükség. A miniszterelnök úgy fogalmazott: nem hitt abban, hogy mindent el tud mondani „tisztán és nyilvánosan”, és nem bízott abban, hogy a választók elhiszik neki. 

Balatonőszödi beszédéről szólva elismerte, hogy annak nyelvezete és stílusa felháboríthatott sokakat, ám - mint fogalmazott - "ezek a korholás a szenvedély és a szeretet szavai voltak."
"Az a feladatunk, hogy egyértelműbb, kimondottabb legyen a kormány politikája" - húzta alá Gyurcsány Ferenc hozzátéve, Magyarországot nem kell félteni, a kabinet teszi a dolgát. Beszédében a miniszterelnök utalt arra, hogy az egyik legnagyobb kihívás leszámolni a reményekre épülő politizálás illúziójával. Hozzátette, hogy az elmúlt öt évben felhalmozódott egyensúlyi problémákat nem lehet spórolással megoldani. Kitért arra, hogy jövőre pár százalékkal csökkennek a jövedelmek, ami sokaknak nehézséget, kényelmetlenséget okoz. Mint mondta, a jövőben célzottabb, hatékonyabb szociális politikára van szükség.