Kossuth tér: péntek estétől már kulturális rendezvény lesz

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Molnár Tamásnak, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 egyik ügyvivője szerint minden engedélynek birtokában vannak ahhoz, hogy a budapesti Kossuth téri tüntetés péntek estétől vasárnap 19.00 óráig - vagyis az önkormányzati választások előtti kampánycsend idejére - kulturális rendezvénnyé alakuljon át.

Erről a szervező csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján számolt be a megmozdulás helyszínén. Közlése értelmében egy új nagyszínpadon fognak fellépni a művészek a rendezvényen.

"Ne sértsük meg a kampánycsendet" - mondta Molnár Tamás. A szervező felhívta a tüntetésen megjelenő közszereplőket, akik jelöltként is indulnak a választásokon, hogy a kulturális rendezvény időszakában "ne is mutatkozzanak".

Az ügyvivő kitért arra, hogy erősíteni kívánják a nemzetközi nyomást Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és kormánya lemondása érdekében, ezért a Kossuth téri tüntetésre meghívta Lech Walesát, a lengyel szolidaritás szakszervezet egykori vezetőjét, volt lengyel államfőt.

Maga a kulturális rendezvény kapcsán Usztics Mátyás színművész mondta el, hogy az pénteken 19.00 órakor kezdődik, amikor a Nemzeti Kamaraszínház előadja a "Petőfi nem alkuszik" című művet.

A sajtótájékoztató egyik előadójaként meghívást kapott Makovecz Imre építész, az Új Magyarországért Egyesület tagja is, aki - Molnár Tamás elmondása szerint - jelezte részvételi szándékát, de végül nem jött el. Az ügyvivő kifejtette, hogy céljaik megegyeznek az említett egyesülettel, de - pártsemlegességük okán nem elfogadható számukra, hogy egy aktív fideszes politikus is részt vállal benne, illetve "az állampárti vezetőket sem tartják kívánatosnak". (Az egyesületben a Fidesz részéről Kelemen András országgyűlési képviselő, a rendszerváltás előtti magas beosztású pártállami politikusok közül pedig Pozsgay Imre és Szűrös Mátyás vállalt szerepet).