SZDSZ: Rogán ne szervezzen szentmisét

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az SZDSZ belváros-lipótvárosi csoportja közleményben utasította vissza Rogán Antalnak, az V. kerület fideszes polgármesterének azt az indítványát, hogy a képviselőtestület alakuló gyűlése előtt hálaadó istentiszteleten vegyenek részt az önkormányzati képviselők.

Az V. kerületi liberális képviselőcsoport „megütközéssel értesült arról, hogy Rogán Antal polgármester úr a képviselőtestület alakuló üléséhez kapcsolódó hálaadó szentmisére invitálja az önkormányzat képviselőit”. Az SZDSZ szerint a vallási szertartásokat a hívő emberek közössége szervezi, a polgármester viszont a belváros-lipótvárosi polgárok összessége által választott, annak felelős, valamennyiüket képviselő állami tisztségviselő. „A köztársaság alkotmánya elválasztja az államot az egyháztól, világnézetüket a polgárok szabad választásaként kezeli, tehát a polgármester tisztségével nem fér össze, hogy istentiszteletet szervezzen, vagy arra a képviselőket meghívja” – fogalmaz a liberálisok közleménye.

Az SZDSZ-nek a 23 fős testületben három képviselője van.

A polgármester úr által javasolt program - miszerint a képviselő-testület tagjai együtt vegyenek részt a szentmisén - szabadon választható volt mindenki számára, nem volt kötelező a képviselőknek - írta válaszközleményében Puskás András a Fidesz és a KDNP frakcióvezetője.

"Az alkotmányban lefektetett véleménynyilvánítás és vallásszabadság elvét pontosan akkor képviseljük helyesen, ha lehetőséget biztosítunk annak gyakorlására. Éppen ezért azt gondoljuk, hogy a szentmisén való részvétel nemhogy nem ellentétes, hanem szorosan összetartozik a vallásszabadság elvével" - replikázott Puskás.