Fegyveres testületek demonstráltak a Kossuth téren

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A fegyveres és rendvédelmi dolgozók egyórás figyelmeztető demonstrációt tartottak szombat délelőtt a Parlament előtt. A rendezvény a Kossuth tér másik oldalán zajló, több hete tartó demonstrációtól kordonokkal volt elkerítve, a demonstrálókon kívül csak a sajtó munkatársai léphettek be.

Az összesen mintegy 800 dolgozó - szervezetenként körülbelül 100 fő - a Szalay utcában gyülekezett, majd dobszóra vonultak be a Kossuth-szobor előtti füves területre. A kordonon túlról néhány ember megtapsolta őket, egy-két személy pedig azt kiabálta, hogy "most ti vagytok a rácson belül". A szervezetek különböző színű megkülönböztető mellényt viselnek magukon. 
 
Gaskó István, a LIGA Szakszervezetek elnöke hangsúlyozta, reméli, hogy a kormány figyelembe veszi a fegyveres és rendvédelmi dolgozók tiltakozását és megpróbál olyan helyettesítő forrásokat találni, amely szükségtelenné teszi e szervezetek bérezésének megcsonkítását. Mint mondta: a LIGA Szakszervezet szolidáris, és mindenféle szolidaritási akcióra kész lesz a jövőben is. 

Felvételről elhangzott a honvéd- és határőrtiszti eskü, valamint a rendőrtiszti eskü, majd ezt követően Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke felolvasta petíciójukat. Ebben egyebek közt az szerepel: nem nézhetik tétlenül, hogy "átgondolatlan, reformoknak álcázott, kizárólag költségvetési indíttatású, fűnyíró elvű létszámcsökkentések, átszervezések végleg működésképtelenné tegyék a fegyveres és rendvédelmi testületeket, amely miatt az állam és az ország kiszolgáltatottá váljon!". Felhívják a figyelmet arra, hogy a fegyveres erők és rendvédelem szervek az állam alappillérei, azok feladatrendszerén, működésén, szerkezetén állománystruktúráján változtatni csak társadalmi és politikai konszenzussal lehet. 

Felolvasták követeléseiket, amelyek között szerepel, hogy az Országgyűlés a fegyveres és rendvédelmi szerveknek feladatukkal arányos, azt maradéktalanul fedező költségvetési forrásokat biztosítson, és az alaprendeltetéstől eltérő rendkívüli feladatok forrásául ne a tárcák büdzséje, hanem a központi költségvetési tartalék szolgáljon. Követelik, hogy a béreik reálértéke ne csökkenjen, a gazdasági egyensúly helyreállítását követően pedig GDP-arányosan kezdjék meg az uniós bérekhez történő bérfelzárkóztatást. Azt is szeretnék, hogy a fegyveres és rendvédelmi szervekre vonatkozó, jelenleg egyszerű parlamenti többséggel módosítható törvényeket az Országgyűlés minősítse át kétharmadosokká. A követelések elhangzása között légvédelmi sziréna hangja szólt. 

A petíciót Kondorosi Ferenc, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára vette át, aki hangsúlyozta, hogy tisztességgel és lelkiismeretesen fogják tanulmányozni azt. Mint mondta, a demonstrálók lelkiismeretes munkája a jogállam fontos garanciáját jelenti és megköszönte helytállásukat. Az államtitkár a demonstráló szövetségektől a szolgálati egyenruhákhoz tartozó tányérsapkákat kapott ajándékba. 

A mintegy háromnegyed órás rendezvény után az elvonuló demonstrálókat a Néprajzi Múzeum előtt összegyűlt mintegy 60-70 ember tapssal köszöntötte, ők egyebek között azt kiabálták, hogy "veletek vagyunk", "magyarok vagyunk". 
 
A Kossuth téri tüntetők egyik szónoka, Molnár Tamás, a  Magyar Nemzeti Bizottság 2006 ügyvivője a tér másik feléről üdvözölte, hogy a szakszervezetek is megjelentek a téren. Mint mondta: olyan információjuk van, hogy október 20-án Gyurcsány Ferenc erőszakkal akarja eltávolítani a tüntetőket a Kossuth Lajos térről. Arra kérte a rendőröket, hogy tűzzék ki egyenruhájukra a kokárdát október 23-ig.