Tölgyessy: baljós esztendők következnek

Utolsó frissítés:

Gyurcsány Ferenc kormányfő szavahihetősége hosszú időre megroppant, személye a jobboldali szavazók többsége számára teljességgel elfogadhatatlan - írja Tölgyessy Péter a Népszabadság szombati számában megjelent írásában.

Tölgyessy Péter politikai elemző - aki az elmúlt nyolc évben a Fidesz parlamenti képviselője is volt - úgy véli, hogy "ekkora hitelességvesztés után a legkézenfekvőbb megoldás nyilvánvalóan a miniszterelnök-váltás volna. Csakhogy a kormánytöbbség tökéletesen beszorított helyzetbe került. A befektetők és az Európai Unió egybehangzó nyomása kizár más lehetőséget, mint a megszorítások folytatását. A baloldalra most baljós háborús esztendők következnek. (...) A koalíciós pártok bármiféle megingása azonban megsemmisítő vereséggel fenyegető előre hozott választások kockázatát jelenti. A baloldal nem alaptalanul vélte úgy, hogy a Fidesz történelmi vereséget szeretne mérni rá. A parlamenti többség ezért aligha tehetett mást, mint hogy félretolva kétségeit, kitartott az egyetlen, kellő elszántsággal és programmal bíró vezetője mellett."

A politikai elemző szerint "Gyurcsány Ferenc irtózatos nyomás alatt áll. (...) A körülményekhez képest kiegyensúlyozott megszorító intézkedéseivel a kormányfő már megtette az első lépéseket, ám az eddigi indítványok nem látszanak elégségesnek az államháztartás tartósabb konszolidációjára. A szükséges reformok kibontása még igencsak hátra van. Tölgyessy úgy véli "régi szerzett jogok sorának megvonásával részlegesen, de valóságosan fizetőssé szükséges tenni számos közszolgáltatást. Kórházak, vasútvonalak, iskolák, gyengécske diplomákat adó felsőoktatási intézmények sorának bezárása volna indokolt. "

"A magyar gazdaságtörténet egyik legsúlyosabb félrelépésének, az államadósságot a bruttó hazai termék alig ötven százalékáról hetven százalék fölé emelő osztogatásnak az árát még sokáig fizetjük majd" - írja Tölgyessy Péter a Népszabadságban.