Két új község alakult Hevesben

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Két önálló községgel gyarapodott Heves megye azt követően, hogy a hét végén megalakult az Abasártól különvált Pálosvörösmart, illetve a Hatvanból kiváló Kerekharaszt önkormányzata.

Előbbi település még 2001-ben döntött népszavazással az önállóság mellett, míg Kerekharaszt 2004-ben határozott helyi referendumon az elszakadásról.

Pálosvörösmart polgármesterévé Dobróka Lászlót, Kerekharaszt első emberévé pedig Szabó Ádámot választották a helyiek; mindketten függetlenek. A képviselő-testületben mindkét településen egyaránt 7 független jelölt kapott helyet.

Az 1950-ben Abasárhoz csatolt Pálosvörösmart önállósodási törekvéseit az váltotta ki, hogy a településrészen működő óvoda megszüntetéséről döntött Abasár képviselő-testülete.

A 2001. szeptember 23-án megrendezett referendumon a 439 jogosult 78,6 százaléka vett részt. Közülük 301-en, ez több mint 87 százalék, támogatta az elszakadást.

A Hatvantól földrajzilag is jól elkülönülő, a várostól, mintegy 5 kilométeres távolságra fekvő Kerekharaszton ugyancsak egy oktatási intézmény, a hatvani 5-ös számú iskola tagiskolájának bezárása indította útjára az önállósodási törekvést.

A 2004. augusztus 1-i népszavazáson a 760 választópolgár 57 százaléka nyilvánított véleményt. Közülük 299-en voksoltak az elszakadásra, ami 68 százalékos támogatást jelentett. Mindezzel 121-re növekedett Heves megyében a települések száma.