Mégis fegyelmi vizsgálat a fővárosi tűzoltóparancsnok ellen

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Fegyelmi eljárás indul az augusztus műegyetemi tűz kapcsán a fővárosi tűzoltóparancsnok ellen – nyilatkozta Danielisz Béla.

A Fővárosi Közgyűlés Városrendészeti Bizottságának eddigi és várhatóan leendő elnöke elmondta, hogy tiszteletben tartják a közigazgatási hivatal vezetőjének törvényességi észrevételét, amelyről egyébként mindeddig csak a sajtóból értesültek.

Forgács Imre, a Fővárosi Közigazgatási Hivatal vezetője kedden közleményben tudatta, hogy a fővárosi önkormányzat szakbizottságának, a katasztrófavédelem országos főigazgatójának döntése alapján, ami egy hatályos törvényre épül, mérlegelés nélkül, automatikusan fegyelmi eljárást kellett volna indítania a fővárosi tűzoltóparancsnok ellen.

Danielisz közölte, hogy a szakbizottság szeptemberben azért nem indított fegyelmi eljárást, mivel a katasztrófavédelmi főigazgatóság vizsgálata nem állapította azt meg, hogy a fővárosi tűzoltóparancsnok vétkesen megszegte volna kötelezettségét.

Az MSZP fővárosi frakcióvezető-helyetteseként is tevékenykedő politikus szerint a katasztrófavédelem országos vezetésének eljárása mindvégig tendenciózusnak tekinthető ez ügyben. Ezt jelzi azt is, hogy előbb "szivárogtatták ki" a sajtónak a vizsgálati jelentést, minthogy azt megküldték volna a fűzoltóságot fenntartó önkormányzatnak.

A politikus emlékeztetett rá, hogy a szakbizottság ellentmondásokat érzékelt a katasztrófavédelem és a fővárosi tűzoltó-parancsnokság vizsgálati jelentése között. Ennek feloldására, külső szakértő bevonását kérték a főpolgármestertől. A szakértő rövidesen megkezdi munkáját.

A várhatóan november elején létrehozandó új városrendészeti bizottság dönt majd a fővárosi tűzoltóparancsnokot érintő fegyelmi eljárásról. A közigazgatási hivatal álláspontja szerint a katasztrófavédelmi főigazgató fegyelmi kezdeményezése csak az eljárás lefolytatására kötelezi az önkormányzatot. A törvényességi észrevétel nem jelenti azt, hogy el is kell marasztalni a parancsnokot – szögezte le Forgács Imre.

Bende Péter fővárosi tűzoltóparancsnok ma reggel a köztelevízióban kijelentette, hogy nincs személye ellen konkrét vád.

Az augusztus 8-i tűz oltásakor három tűzoltó a sűrű füstben eltévedt a pincelabirintusban, s felszínre hozataluk után a helyszínen meghaltak.