Tizenhárom helyen kell a választást megismételni

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A 13 településből ma egy helyen, a Hajdú-Bihar megyei Csökmőn kisebbségi választást tartanak.

Tizenegy polgármestert választanak, továbbá kislistákra voksolhatnak október 29-én a helyi választók. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kéked településen szavazók még a megyei közgyűlés összetételét is befolyásolhatják a jövő vasárnapi megismételt választáson.

Az Országos Választási Iroda tájékoztatása szerint a választásokat a többi között jogosulatlan szavazás, összeférhetetlenség, ruhaosztás, kampánycsendsértés miatt kell megismételni. Pamukon például, ahol egyetlen szavazat döntött a két polgármesterjelölt között, a választást azért kell megismételni, mert az urnás szavazást kérők közül ketten nem tudták leadni a voksukat, noha szándékukat jelezték.

A választási törvény értelmében akkor ismételtethető meg a választás, ha a választási bizottság, illetve a bíróság olyan jogszabálysértést állapít meg, amely érdemben befolyásolhatta az eredményt. A választást 30 napon belül kell megismételni.

A legtöbb megismételt választást Pest megyében tartják: Albertirsán, Budakalászon, Kerepesen, Vasadon és Valkón. A már említett települések mellett a baranyai Baranyaszentgyörgyön, a hajdu-bihari Balmazújvárosban, a jász-nagykun-szolnoki Nagyivánon és Tiszabőn, a somogyi Pamukon és a szabolcs-szatmár-beregi Rohodon várják a választókat az urnák elé október 29-én.

A 13 említett településen túl már csak Zalalövőn képzelhető el, hogy meg kell ismételni a választást. A zalai településen a jogorvoslati határidő csütörtökön jár le.

Kisebbségi választást a már említett Csökmő mellett Albertirsán tartanak.