Maradhatnak a tüntetők a Kossuth téren

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI/hvg.hu

Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter, és Bene László országos rendőrfőkapitány megállapodott: maradhatnak a tüntetők a Kossuth téren, ahová dupla kordont építenek.

© hvg.hu
Minden marad a régiben a Kossuth téren, kivéve a nagysátor ponyváját, amelyet a közeljövőben biztonsági okokból lebonthatnak. Emellett dupla kordont emelnek a térre, hogy a demostrálók gyakorolhassák állampolgári jogaikat.

A kordonon belül biztonsági átvizsgálás lesz, nem lesz létszámlimit, a rendőrség megkezdte a kordonok felépítését - mondta Bene László országos főkapitány.

Napok óta folyt a tárgyalás, hogy két érdeket egyeztessenek: egyrészt garantálják a Magyarországra látogató különösen védett személyek biztonságát, másrészt biztosítsák, hogy a demonstrálók zavartalanul gyakorolhassák állampolgári jogaikat - közölte.

Nem lehet tovább húzni az időt - mondta Bene László, hozzátéve, hogy sem a demonstrálókat, sem a vendégeket, sem a biztosításban résztvevőket nem lehet bizonytalanságban tartani.

Elmondta: pénteken Sólyom László köztársasági elnököt Petrétei József rendészeti miniszter tájékoztatta a kialakult helyzetről. A köztársasági elnök azt kérte a minisztertől, hogy a rendőrség maximálisan biztosítsa az idelátogatók személyes biztonságát, mégpedig erőszak alkalmazása nélkül.

Bene László ezután meghozta döntését, miszerint nem kívánják a demonstrálók távozását a Kossuth térről, és a rendőrség erőszakos módszerekkel sem tesz kísérletet az eltávolításukra. Kordonozással kettéválasztják a teret, hogy a demonstrálók gyakorolhassák jogukat és a vendégek nyugodtan ünnepelhessenek.

A tüntetők tudomásul vették, hogy az általuk használt területet átvizsgálják a tűzszerészek. A demonstrációra érkezők csak úgy léphetnek be a területre, ha a technikai átvizsgálásukra sor került. A tüntetők ígéretet tettek arra, hogy nem veszélyeztetik az állami rendezvény méltó lebonyolítását.

Bene László hozzátette: „ha a demonstrálók úgy gondolják, hogy a sátrak tengerében méltóképpen lehet megünnepelni az 50. évfordulót, akkor a sátrak ott lesznek”. Egyetlen dolgot kérnek a demonstrálóktól, hogy a biztonsági szempontból veszélyes nagysátrat bontsák el.

A szervezők megígérték, hogy a ponyvafelépítményt eltávolítják és csak a fémváz marad meg, hogy az őrezred emberei áttekinthessék.

„Elegendő erő lesz október 23-án ahhoz, hogy Budapesten rend legyen” - jelentette ki, hozzátéve: vidékről is hoznak fel rendőröket a fővárosba.

A Kossuth téren délután 5 órakor már a helyszínen voltak a fémkordonokat szállító teherautók, jelentős rendőri erősítés is érkezett, mintegy 20 rendőrségi jármű, köztük öt teherautó és egy busz parkol a Parlament közvetlen közelében. A rendőrség megkezdte a kordonok építését.

A téren zavartalan a forgalom.