Szabadságnyilatkozatot fogadtak el az Országgyűlésben

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az Országgyűlésben megrendezett ünnepségen elfogadták a "Budapest '56 Szabadság Nyilatkozatot". A nyilatkozat teljes szövege:

Az 1956-os magyar forradalom 50. évfordulóján kiáltvánnyal fordulunk a világ népeihez, és vezetőihez. Ezen az ünnepen emléket állítunk a hősöknek és idézzük a forradalom mondanivalóját. Egy történelmi másodperc elég volt ahhoz, hogy szétvesse az összeomlásra érett szovjet diktatúrát. Egy „nem” elég ösztönzés volt a munkásoknak, hogy munkástanácsokat alakítsanak, a falvaknak hogy ellássák élelemmel a harcolókat, a srácoknak, hogy megállítsák a szovjet tankokat és a lányoknak, hogy mindkét oldal sebesültjeit ellássák.

Egy nép nőtt önmaga fölé a szabadságért vívott harcban és mutatott példát a világnak. Egy ország volt képes felülemelkedni miden megosztó érdeken, és nemzetté vált. A nemzetközi közvélemény szívvel lélekkel a forradalom mögé állt. A világ tudatában a magyar név a szabadság szinonimájává lett.

Aztán jött a megtorlás, százak kivégzése, ezrek meghurcoltatása. Kiáltványunk tisztelgés a neves és névtelen hősök előtt. A forradalom másfél hónapig tartott, de közvetve vagy közvetlenül hatott mindarra, ami később Magyarországon és a világban történt. Bár a forradalmat leverték, a régióban szabadság győzött.

A forradalom üzenete, hogy a szabadság legyőzhetetlen, az emberiség szabadságra született. A szabadság ajándék, de szabadon élni közös felelősség.