Rongálás a zsinagógánál

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI/hvg.hu

Fél tucat futballszurkolóra emlékeztető huligán rövid ideig randalírozott a budapesti Dohány utcai zsinagóga előtt.

Hétfőn este az órák óta tartó tüntetők közül a lovasrendőrök által a Dohány utca felé terelt demonstrálók közül néhányan antiszemita rigmusokat kiabálva fenyegetőző hangon közeledett a zsinagógánál szolgálatot teljesítő rendőrök felé. Ávósoknak nevezték őket, és azzal fenyegetőztek, hogy "megölik őket". 
   
A tüntetők közül néhányan védelmükbe vették a rendőröket és csitítani próbálták társaikat. Azok közül ketten - arcukat sállal betakarva - letépték a zsinagóga kerítésénél lévő, novemberi koncertet reklámozó molinót, majd egy mellette lévő másikat is leszakítottak a kerítésről. Közben az MTI tudósítója felett egy sörös üveget hajítottak a zsinagóga bejáratához. A néhány perces incidens alatt a Fidesz rendezvényéről hazaigyekvők közül többen hangosan kérdőre vonták a fiatal rongálókat.

Korábban a Városháza téren kiállított '56-os tankokat indítottak be a tüntetők. A Klubrádió tudósítói szerint a járművekkel megindultak a rendőrök felé. Közben a rendőrök folyamatosan könnygázgránátokkal lövik a tüntetőket.