Gyurcsány: az ellenzék vezére ideológiát adott a rendbontáshoz

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az ellenzék vezére ideológiát adott az utcai rendbontáshoz - mondta a miniszterelnök napirend előtti felszólalásában kedden a Parlamentben. A KDNP frakcióvezetője szerint a rendőrök a békés megemlékezőket provokálták, Kuncze Gábor SZDSZ-elnök azonban ezt olcsó politikai cinizmusnak nevezte.

"Teljesen világos a kapcsolat. (...) Felmentette az alól az erkölcsi gátlás alól emberek százait, ezreit, de épp eleget ahhoz, hogy ezt műveljék a városban és az országban, ami alól nem lehet felmenteni senkit sem" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc. Hozzátette: az ellenzék vezére a köztársaság demokratikus politikai erői helyett a radikálisokkal kötött szövetséget.

"Nem kellett ahhoz, sem őszödi beszéd, sem reform, sem kiigazítás, hogy az ellenzék vezére, aki itt nem meri elmondani a véleményét, csak az utcán nagyon határozott és bátor, arról értekezzen, hogy a magyar baloldal, amikor csak tehette, rárontott nemzetére. Ez a mondat nemcsak sérti a politikai közösség egyik felét, magunk között szólva pár millió embert, de azt is mondja, hogy a magyar baloldalt megtámadni hazafias tett" - mondta Gyurcsány Ferenc.

Ugyancsak nem volt szükség az őszödi beszédre ahhoz, hogy az ellenzék vezére inkább az utcán politizáljon, és ne az Országgyűlésben mondja el a véleményét - tette hozzá a miniszterelnök, majd úgy fogalmazott: ezt olyan politikus csinálja, aki nem ismer sem istent, sem embert, sem alkotmányos rendet.

"Az öt választásból négyet elveszített parlamenti ellenzék egyik pártja képtelen elviselni, hogy tagolt, demokratikus jogrendben élünk, és hogy most a választók úgy döntöttek, hogy nem ők kormányoznak" - mondta felszólalásában a kormányfő. Gondolatmenetét lezárva feltette a kérdést: ez lenne a magyar konzervatív hagyomány?

A kormányoldal nem veszíti el a hitét, a rendőrség minden eszközzel fel fog lépni, hogy megvédje a rendet, szögezte le Gyurcsány Ferenc, hozzátéve: a kormány a rend pártján áll, és ebből nem enged. A kormányfő úgy fogalmazott: mindenkinek joga van kifejezni a véleményét, de nincs joga randalírozni. Hozzáfűzte: tüntetni szabad, de zavargásokban részt venni, zavargást szítani tilos. Mint mondta, a tüntetők jogait védeni kell, a zavargók ellen fel kell lépni.

Az október 23-i nemzeti ünnep kapcsán megjegyezte, hogy a kormány elleni ellenszenv sokak részéről odáig ment, hogy emberek millióitól elvették az ünnepet. A kormányfő megdöbbenésének adott hangot annak kapcsán, hogy lehazaárulózták az 1956-os forradalom hőseit.

Gyurcsány Ferenc szerint eddig is voltak Magyarországon rendzavarók, de tudták, hogy amit gondolnak és tesznek, szégyenteljes. Ám most azért léptek fel a rend ellen, mert voltak politikusok, akik azt mondták, érzik a puskaporszagot a levegőben, a kormány ellen fellépni kötelesség, a rombolás hazafias tett - mondta a miniszterelnök. Mikor Gyurcsány Ferenc elkezdte napirend előtti felszólalását, a Fidesz és a kereszténydemokraták képviselői elhagyták az üléstermet.

Semjén provokációt látott

A KDNP frakcióvezetője a miniszterelnöknek szóló válaszában azt mondta, hétfőn provokáció történt, a Fidesz frakcióvezetője úgy vélte, hogy pártja békés nagygyűlésén rendőrattakot hajtottak végre, az SZDSZ elnöke olcsó politikai cinizmusnak nevezte azt, hogy a rendőrök provokáltak volna, az MSZP frakcióvezetője úgy vélte, a demokrácia és az engedély nélküli, törvénytelen demonstráció szemben áll egymással, míg az MDF elnöke szerint a forradalom emlékét gyalázták meg hétfőn.

Semjén Zsolt, a KDNP elnök-frakcióvezetője úgy fogalmazott: hétfőn provokáció történt, amikor nem azzal az ötven emberrel foglalkozott a rendőrség, aki a Kossuth téren volt, hanem rátámadt azokra a százakra, akik elhagyták a teret. A demokráciának, a jogállamnak, a parlamentarizmusnak nem ellentéte a demonstráció és a tüntetés, hanem az éppen ebből következő szabadság - tette hozzá.

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője szerint pártjának a hétfői előre bejelentett, békés nagygyűlésén a rendőrök rendőrattakot hajtottak végre, családos embereket, országgyűlési képviselőket vertek.

Kuncze: békés tüntetők fejszékkel?

Kuncze Gábor, a SZDSZ elnöke azt mondta: azt állítani, hogy a rendőrök provokálták a békés tüntetőket akkor, amikor az idézőjelbe tett békés tüntetők Molotov-koktélokkal, fejszékkel grasszálnak Budapest utcáin, olcsó politikai cinizmus. Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője azt hangsúlyozta: a demokrácia és az engedély nélküli, törvénytelen demonstráció szemben áll egymással. Dávid Ibolya, az MDF frakcióvezetője közölte: ami hétfőn történt, az a forradalom emlékének meggyalázása volt.

Gyurcsány viszontválaszában

A kormányfő szerint a Fidesznek és a KDNP-nek fel kellene tennie magának azt a kérdést, hogy milyen felelőssége van a forradalom 50. évfordulóján történtekkel kapcsolatban. Gyurcsány Ferenc ezt a napirend előtti felszólalására adott frakcióválaszokra reagálva mondta a Parlamentben kedden. A felszólalást megelőzően a Fidesz és a KDNP képviselői kivonultak az ülésteremből. 

"Talán nem kellene feltenni legalább egy mondatot Önöknek is, hogy vajon nekünk, akik ostorozzuk a kormányt és a kormányfőt nap mint nap, van-e abban felelősségünk, hogy így alakult a helyzet" - fogalmazott, hozzátéve, hogy az elmúlt időszakban többször tette fel a kérdést magának: miben tévedtek, miben hibáztak?

Szerinte nyilvánvalóan milliók nem ünnepelhettek úgy, ahogyan szerettek volna. Eközben vannak olyan politikusok, akik a parlamentben - miközben egyébként vitát kezdeményeztek az eseményekről - egyetlen mondatot sem szólnak arról, hogy mi a véleményük azokról a milliókról, akik most megcsalva érzik magukat.

"Ha valakinek a jogát megsértette a közhatalom, akkor ennek a jogát meg kell védeni. Igazuk van. De mondják, egyetlen egy mondatot nem kellett volna mondani azoknak a százezreknek a jogáról, akiket sértett mindaz, ami tegnap történt. Ők nem fontosak?" - kérdezte a miniszterelnök. 

Szavai szerint nincsen ellenére, hogy a KDNP frakcióvezetője kioktassa, és "nem is titkolt gyűlölettel a szemében vádlóként lépjen fel". "Azt gondolja Semjén képviselő úr, hogy neki pedig itt pörölyként az a dolga, hogy fenntartsa az előítélet és az indulatnak ezt a fokát, ezt a hevét? Ez lenne az igazi keresztény magatartás? Valóban úgy gondolja, hogy azzal szolgálja szentnek tekintett nemzetét, hogy minden héten azt keresi, hogyan szíthat még több indulatot és gyűlöletet?" - mondta.

Véleménye szerint inkább azt kellene keresni, milyen módon találnak utat egy jobb Magyarországhoz, milyen módon lehet megérteni, melyiküknek mi a felelőssége. "A dolgainkat egymást tisztelve itt a parlamentben kell megoldani" - tette hozzá.