Herényi: politikai kalandorok foglyai vagyunk

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Méltatlannak nevezte a magyar forradalom emlékéhez a hétfőn történteket az MDF frakcióvezetője a Magyar Televízióban kedden reggel.

Méltatlanok voltunk ehhez az ünnephez, a magyar forradalom és szabadságharc 50. évfordulóját nem így kellett volna megünnepelni - mondta Herényi Károly, aki szomorúságának és sajnálatának adott hangot a történtek miatt. A hősök, az áldozatok forognak a sírjukban, nem ezt akarták ötven évvel ezelőtt - közölte.

"Ez a generáció már nem arra nem alkalmas, hogy forradalmat csináljon esetleg, (...) hanem arra, hogy tisztességgel ünnepeljen" - vélte az ellenzéki politikus. Arról, hogy mi vezetetett a hétfői eseményekhez azt mondta: ez az elmúlt évtized politikai aktivitásának eredménye. Illene szétválasztani az ünnepet és az aktuálpolitikát - közölte, hozzátéve: a közös ünnepek tartják össze a nemzetet - mondta.

Herényi Károly szerint az volt a különbség 1956-os forradalom és a hétfői események között, hogy előbbinél volt egy olyan közös ellenségkép, a szovjet és kommunista hatalom, amely ellen képes volt összefogni az egész ország, szinte egy emberként. Hétfőn ugyanakkor több olyan felvételt lehetett látni, amelyen tanácstalanul, tétován álltak az emberek, mert nem tudták mit tegyenek.

A rendőrség fellépéséről azt mondta: nagyon nehéz ebben állást foglalni, a rendőrségnek az a dolga, hogy biztosítsa a rendet az országban, ennek megvan a törvényi háttere. Majd meg kell vizsgálni, hogy ez mennyiben teljesült - közölte.

Az ellenzéki politikus mint mondta, attól tart, jelenleg az ország két politikai kalandor: Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor foglya. Ez rég nem arról szól, hogy ennek az országnak, nemzetnek milyen lesz a jövője, hanem arról, hogy kié lesz a hatalom, és ki tudja megtartani.

A Fidesz nagygyűléséről kifejtette: ilyen október 23-ai megemlékezést, ahol várhatóan sokan vesznek részt, és békésnek indul, nem szabad olyan helyen megrendezni, mint az Astoria. Olyan helyre kell vinni a tömegeket, ahol nem szorulnak be a házak közé, a szűk utcákba, ahol nincsenek kitéve annak, hogy összekeveredjenek az esetleges rendbontókkal - közölte.