Bácskai-per: ismét meghallgatják Kulcsár Attilát

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Megkezdődött Bácskai János, a maffiaellenes központ korábbi vezetőjének hivatalos személyként elkövetett bűnpártolás és gondatlanságból elkövetett államtitoksértés miatt indult büntetőügyének másodfokú tárgyalása a Fővárosi Ítélőtáblán. A bíróság elnapolta a pert, mert újabb bizonyítási eljárást, így Kulcsár Attila ismételt meghallgatását tartotta szükségesnek.

A Csongrád Megyei Bíróság Katonai Tanácsa februárban első fokon egy év - három évre felfüggesztett - börtönbüntetésre ítélte Bácskai Jánost, valamint mellékbüntetésként döntött a vádlott lefokozásáról. A döntés ellen a vádlott és védője is fellebbezést jelentett be, míg a vádhatóság tudomásul vette azt.

A mai tárgyaláson a bíróság ismertette a Csongrád Megyei Bíróság ítéletét, amely szerint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) 2003 júniusában vizsgálatot folytatott a Pannonplast Rt.-ben történt befolyásszerzéssel kapcsolatban a K and H Equities Rt.-nél. A brókercégnél különféle szabálytalanságokra utaló adatok merültek fel, azért a felügyelet átfogó ellenőrzés indításáról döntött. Erről Kulcsár Attila tudomást szerzett, s mivel attól tartott, a vizsgálat felfedi illegális tranzakcióit, megkereste Bácskai Jánost. A brókercég befektetési üzletágának vezetője több alkalommal telefonon beszélt és személyesen találkozott a dandártábornokkal, s beszámolt neki a cégnél történt illegális tranzakciókról és sikkasztásról. Kulcsár Attila azt is elmondta, a bűncselekményekre a PSZÁF vizsgálata - mivel az okiratok jelentőségét felismerhetik - fényt deríthet. Kulcsár Attila arra kérte Bácskai Jánost, segítsen az iratokat kivonni a felügyeleti vizsgálat alól.

Az ismertetett iratok szerint a dandártábornok Papp Csaba alezredest, az Országos Rendőr-főkapitányság Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságának munkatársát - a Kulcsár Attilától származó, bűncselekmény elkövetésére utaló információkat elhallgatva - arról tájékoztatta, hogy a K and H Equities Rt.-től iratok tűnhetnek el. Ezért célszerű, hogy azokat a rendőrség még a PSZÁF előtt beszerezze. A rendőrség munkatársai a brókercégtől megpróbálták az eredeti okiratokat elvinni, majd amikor megtudták, hogy a felügyelet csak másolatokat kaphat, ők is csak azokat kérték el.

A Csongrád Megyei Bíróság kizárta a bizonyítékok köréből a Kulcsár Attila telefonbeszélgetéseit rögzítő jegyzőkönyveket, ugyanakkor a Nemzetbiztonsági Hivatal - a tárgyalás során meghallgatott - munkatársainak tanúvallomását figyelembe vette, mivel ők jogszerűen ismerhették meg a telefonlehallgatások tartalmát.

A gondatlanságból elkövetett államtitoksértéssel kapcsolatban az elsőfokon eljáró bíró kifejtette, Bácskai János 2003 júliusában minősített dokumentumot vitt haza, melyet íróasztalán felejtett, majd távozott az épületből; így lehetővé tette, hogy az államtitoknak minősülő iratok tartalmát arra jogosulatlan személyek is megismerjék.

A per a másodfokon eljáró bíróság végzése alapján várhatóan néhány héten belül Kulcsár Attila tanúkénti meghallgatásával folytatódik.