Megérkezett a hatodik magyar Gripen vadászrepülőgép

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Megérkezett Magyarországra a hatodik magyar Gripen vadászrepülőgép. A svéd védelmi beszerzések hivatalának (FMV) közleménye szerint a Gripent a svéd légierő egyik pilótája szállította a Magyar Honvédség kecskeméti repülőterére. A repülőút az FMV linköpingi bázisáról Kecskemétre két órán át tartott.

A hetedik repülőgép még idén, a jövő év végéig pedig az összes Gripen megérkezik Magyarországra, így teljessé válik a 14 gépből álló flotta. Az első öt repülőt márciusban hozták haza Svédországból az ott kiképzett magyar pilóták, akik azóta itthon gyakorlatoznak a Gripenekkel.

A honvédelmi tárca szóvivőjének múlt heti közlése szerint a pilóták a kiképzési terv alapján hajtják végre felkészülésüket, s jelenleg harcászati feladatokat gyakorolnak. Ezek között szerepel a légi harc, a légi felderítés, valamint földi célok elleni támadás. A légi harcot egymás ellen, valamint más repülőgéptípusok ellen is gyakorolják, például egy az egy, kettő az egy, valamint kettő a kettő elleni felállásban. Készülnek a következő öt magyar pilóta hazai továbbképzésére is, ők jelenleg még a svédországi alapkiképzésen vesznek részt.