Gyurcsány: pokolian nehéz lesz

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A következő hetek a részletegyeztetéséről szólnak - mondta Gyurcsány Ferenc a rendkívüli parlamenti ülésnapba ékelt miniszterelnöki sajtótájékoztatón. Elmondta a sajtónak, hogy február 16-ig (a parlament tavaszi ülésszakának első napjáig) nem is tud a kormány szerkezetátalakítást célzó programjának részleteiről beszélni. A konzultációk, kalkulációk, a részletek kidolgozása azonban már hétfőtől megkezdődik.

Parlament percről-percre
A rendkívüli kormányülés eseményeit itt olvashatja.
Annyit azért elárul a kormányfő, hogy jövő hétfőn  Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletével, a Versenyhivatallal és a Bankszövetséggel konzultál majd többek között a bankok szerződésmódosítási gyakorlatáról. "A bankok ebben a helyzetben kihasználják érdekérvényesítési képességüket, és az ügyfelek rovására módosítják a szerződéseket, nincs ez rendben" - mondta a miniszterelnök. Gyurcsány jövő csütörtökön az Országos Érdekegyeztető Tanács tagjaival találkozik egy nem hivatalos ülésen, ezt követően pedig február 10-én a Gazdaségi és Szociális Tanáccsal egyeztet. Februér 15-én délelőtt az MSZP elnöksége ülésezik majd, kora délutántól az MSZP frakciója.

A miniszterelnök azt is elmondta, hogy az adó- és szociális rendszeren kívüli javaslatok is lesznek. Azt is elmondta, véleménye szerint mind az SZDSZ, mind az MDF támogatja a kormány elképzeléseit.

A vagyonadót firtató kérdésre úgy válaszolt: félünk tőle, mint a tűztől, sok félreértés van körülötte. A vagyoni típusú adókból nagyjából 80 milliárd forint bevétele van az önkormányzatoknak, s a rendszer átrendezésével sem változna ez az összeg nagyságrendileg - mondta a kormányfő. Szerinte ne a munkát, sokkal inkább a vagyont adóztassák.

Az eva és az ekho esetleges eltörlését feszegető kérdésre úgy válaszolt: a következő években nem tervezik a megszüntetésüket, mert jóval több az előnyük, mint a hátrányuk.

A párt- és kampányfinanszírozás kérdésének rendezését is szükségesnek tartja a miniszterelnök "Nehéz megmondani, hogy egy amikor egy pártszervezet kibérel egy rendezvényre egy helyiséget, akkor ki fizet, vagy amikor szórólapokat nyomtat, ki rendezi a számlát. Nagyon sok szívesség van  a rendszerben, a pártfinanszírozások környéke tele van átláthatatlan szíveségekkel. Nem ismerek olyan párot, amelyről azt feltételezém, hogy ez nem érinti. De tény az is, hogy a most legálisan rendelkezésre álló összeg nem elég a pártok számára" - foglalta össze a jelenlegi helyzetet.

A miniszterelnök elmondta: az intézkedések többsége július elsejétől léphetne életbe, de lesznek, amelyek januér 1-jétől lesznek majd hatályosak, sőt szeptember 1-jei dátumot is elképzelhetőnek tartott a kormányfő. - Legalább négy adót csökkentünk vagy eltörlünk, ennek forrása a kedvezmények megszüntetése, más adónemekbe történő "beavatkozás" és kiadáscsökkentés lehet - összegzett a miniszterelnök. Ez utóbbival kapcsolatba elmondta, bár már idén elkezdődik, de leginkább 2010-ben teljesedik majd ki. "A kiadáscsökkentés évente a GDP 1 százalékánál nem lehet több, a várt 3-5 százalékos csökkentés 3-4 éves program lesz, mert nem látom ma Magyarország erejét ennél radikálisabb, gyorsabb átalakulást elviselésére, de az 1 százaléknyi csökkentés is majdnem 300 milliárd forint" - mondta a kormányfő. Leszögezte: egyelőre nincs szó a minimálbér adómentességének eltörléséről.