A Jobbik körül

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
HVG

A Jobbik Magyarországért Mozgalom elnöke, Vona Gábor, és a párt EP-képviselője, Szegedi Csanád 500 ezer forintot dobott össze, hogy megalakítsa a párt online újságja, a Barrikád printváltozatát a múlt hét óta megjelentető Magyar Hírek Kiadói Kft.-t.

A Vona lakcímére bejegyzett kft március végén jött létre, és a Barrikád Magazin első lapszáma alapján – a 36 oldalon megjelent havilap papírja igényes, hirdetés kizárólag a radikális nemzeti szellemi vonzáskör vállalkozásaiból került bele – egyértelmű, hogy a félmilliós törzstőkénél jóval nagyobb befektetésről lehet szó. Vona amúgy nem számít gyakorlott vállalkozónak: 2002–2003-ban vezette az Attila Park Investment Kft. nevű ingatlancéget, amely utóbb fizetésképtelenné vált, s tavaly felszámolták. A joghallgató Szegedi aktívabb. Az új kiadócégen kívül társtulajdonos a ruházati kiskereskedelemmel foglalkozó Szkíta Hadúr Kft.-ben, illetve kulturális egyesületet is működtet. A sóstófalvi Bors Vezér Egyesület egyebek mellett a magyarság embertani és genetikai jellemzőit kutatja.

Gyüre Csaba, a Jobbik alelnöke a jogi képviselője a párttal együttműködő félkatonai Nemzeti Őrsereghez kötődő, újfehértói székhelyű Nyugodt Hétköznapokért Polgárőr Egyesületnek. A „különleges” polgárőrség nemrég alakult az őrsereg szorgalmazására, és az a terv, hogy minél több településen alakuljanak hasonlók, amelyek később szövetségre lépnek, hogy – kerületi, járási, illetve őrsi szervezetben – kvázi csendőri feladatokat lássanak el. „Járásonként” legalább egy beavatkozó alegységet terveznek – derül ki a honlapjukról. Alapszabályuk árnyaltabban fogalmaz. Eszerint feladatuk a rendőrség és a katasztrófavédelem segítése, együttműködés, rendezvénybiztosítás, szabadidő-szervezés. Az egyesület vezetőségében részt vesz a korábbi hivatásos katona Dankó László, aki jelenleg az őrsereg kiképzési tisztje.

A Magyar Gárda mintájára az őrsereg sem azonosul az őt életre hívó Nemzeti Őrsereg Hagyományőrző és Polgárőr Egyesülettel – alighanem azért, amiért a gárda sem. Az egyesületeket ugyanis, ha jogellenesen tevékenykednek, a bíróság feloszlathatja (a gárda „egyesülete” ellen éppen ilyen eljárás folyik). Amúgy az őrsereg papíron szintén csupa humánus és kulturális célt felsorakoztató egyesületének májusban jogerőre emelkedett bejegyzése sem volt zökkenőmentes. Az ügyészi keresetre eljáró Debreceni Ítélőtábla új eljárásra utasította a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróságot, de az másodjára is bejegyezte az egyesületet. Az ügyészségnek amúgy éppen a rendőrséggel tervezett együttműködéssel volt gondja, utóbb ezért vették be az egyesület elnevezésébe a „polgárőr” kifejezést is.

A Jobbik működése sem probléma nélküli. Mint a HVG múlt heti cikkéből kiderült, a párt egyszer sem számolt el a pénzügyeivel, nem tette közzé éves mérlegeit a Magyar Közlönyben (HVG, 2009. június 13.). Gazdasági vezetői gyakorlatilag alapszabálysértő működésre hivatkoztak magyarázatul, amikor tudatták, hogy „a párt alapszabálya az országos választmány hatáskörébe rendeli az éves beszámoló elfogadását. A Jobbik 2003-as megalakulása óta sajnos még nem állt fel az országos választmány, ezért az egyébként elkészített beszámolót sem fogadhatta el.” A bírói gyakorlat egyébként az egyesületi szabályok alapján a törvénysértéssel azonosnak tekinti, ha egy párt vagy más társadalmi szervezet megsérti saját alapszabályát. Az ugyanis a törvény szerint arra szolgál, hogy a szervezet demokratikus működését biztosítsa. A mérleg-közzétételi mulasztást a Jobbik a hivatalos ígéret szerint egy hónapon belül orvosolni fogja.