Már csak két település küzd aktívan az árral Borsodban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Tovább mérséklődött az árvízveszély Borsodban, miután már jelentős apadás tapasztalható a térség folyóin, mindössze két településen folyik még aktív védekezés − mondta Dobson Tibor, az árvízi védekezésre kinevezett miniszteri biztos szóvivője.

Beszámolója szerint a Duna és a Tisza mentén szervezetten zajlanak a védekezési munkák, a Tisza Szolnoknál kedden tetőzik, a Duna tetőzését Mohácsnál csütörtök-péntekre várják. Borsodban aktív védekezés gátmegerősítés Sajóládnál és Ócsanálosnál van még. A megyében a védekező erők száma 5 500-ra csökkent. A rendőrök többsége visszatérhetett állomáshelyére − mondta a szóvivő.

A munkák nagyobbik részét egyre inkább a helyreállítás − ezen belül a szivattyúzás − és a fertőtlenítés, illetve, ahol már lehetséges a homokzsákok begyűjtése adja. A fővárosból hat szivattyút irányítottak a tűzoltók Borsodba. A megyében megkezdődött a szúnyogirtás is. A védekezésben résztvevőket és a lakosokat is beoltják a fertőzések ellen − tette hozzá Dobson Tibor. Elmondta azt is, hogy a kánikulában felgyorsul a szerves anyagok bomlása, így a fertőzés veszélye is nő.

Borsodban jelentősen − mintegy (800) fővel csökkent a kitelepítettek száma, így most 3 700-an vannak, míg országosan 4 500 a kitelepítettek száma. A Duna és a Tisza mentén főként az ártereken lakók kényszerülnek lakhelyük elhagyására az árvíz miatt. A  spontán visszaköltözés Borsodban szinte megállíthatatlan − mondta a szóvivő, megismételve, hogy ez számtalan veszéllyel jár. Azért nem javasolt a visszaköltözés, mert azok a házak, amelyek újra elfoglalására még nincs hatósági engedély, még valószínűleg vízben állnak, nincs bennük közműellátás, fertőzésveszélyesek, és statikai állapotukat meg kell vizsgálni − hangsúlyozta Dobson Tibor.