Tagadják a fővárosi fideszesek a melegfelvonulást tiltó rendeletet

Tagadják a fővárosi fideszesek a melegfelvonulást tiltó rendeletet

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A fővárosi Fidesz-frakció hvg.hu által megkérdezett tagjai nem tudnak arról, hogy a melegfelvonulásokat tiltó rendelet készülne Budapesten. Korábban az Origo egy névtelen fideszes képviselőre hivatkozva azt írta, hogy már készül egy olyan rendelet, amely majd "kifejezetten megtiltja, hogy az Andrássy úton bugyiban táncoló férfiak vonuljanak”.

"A Városháza jogászai folyamatosan dolgoznak azon, hogyan lehet megakadályozni, hogy az Andrássy úton bugyiban táncoló férfiak vonuljanak" - írta szerdán az Origo egy névtelenül nyilatkozó fideszes fővárosi képviselőre hivatkozva, aki szerint a következő, júniusi közgyűlésen valószínűleg benyújtja a Fidesz a saját javaslatát a melegfelvonulásról.

©

A június 20-ára tervezett közgyűlés napirendje egyelőre még nem ismert, ugyanakkor a hvg.hu által megkérdezett fővárosi képviselők – köztük Ughy Attila 18. kerületi polgármester és György István főpolgármester-helyettes – nem tudnak arról, hogy ilyen rendelet készülne.

Áprilisban Tarlós István főpolgármester, Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes, Pokorni Zoltán 12. kerületi polgármester és Németh Zoltán, a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője nyújtott be hasonló előterjesztést, ám a kérdést végül a heves közgyűlési vita hatására elnapolták.

Közgyűlési forrásból ugyanakkor úgy tudjuk, Németh Zoltán sem tud új rendelet készüléséről, sőt, az információt megjelentető laptól először helyreigazítást akart kérni, amiről végül letett.

A szerdai közgyűlésen elfogadták a közösségellenes magatartások bírságolásáról szóló rendeletet, ez azonban nem vonatkozik semmilyen felvonulásra. A rendelethez a Jobbik beadott ugyan egy ilyen tárgyú módosító javaslatot, ami pénzbírsággal büntette volna a melegfelvonuláson "obszcén módon viselkedőket", ám azt nagy többséggel leszavazták. Németh Zoltán azt javasolta a jobbikosoknak, hogy "olvassák át még egyszer a javaslatukat, és fogalmazzanak megfontoltabban".