Kossuth tér visszatér! - Parlamenti percről percre
percről percre

Kossuth tér visszatér! - Parlamenti percről percre

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Ma is dolgozniuk kell a politikusoknak: az Országgyűlés hétfőn szavazhat a választási regisztráció részletszabályait alaptörvénybe foglaló bizottsági módosító javaslatról, majd megkezdheti egyebek között az NMHH és a Médiatanács 2011-es költségvetési beszámolójának, valamint a hegyközségekről szóló törvényjavaslatnak a tárgyalását. Kövesse az eseményeket percről percre a hvg.hu-n!

1 2 3 4
Sorrend megfordítása

Cséfalvay: nagyon sokat segít a kormány

Cséfalvay Zoltán szerint árfolyamgáttal, kamatplafonnal, eszközkezelővel segít a kormány, az eredmények szerint 170 ezer szerződést zártak le így, 5600-ról 4200 milliárdra csökkent a lakossági devizaadósság. A parlament elfogadta a választ.

"Semmit nem tesz a kormány az utcára kerülőkért"

Vágó Gábor szerint összesen csak minimális számú család képes igénybe venni az eszközkezelő segítségét, az ócsai lakópark még sehol sincs, a kormány csak szóban tesz a családokért. Ezzel szemben rengeteg pénzből folytattak kampányt ezekben a kérdésekben - mondta az LMP képviselője.

Halálra ítélt cukorbetegek?

Az analóg inzulinkészítményekről interpellált a Jobbik: a párt szerint a modern, új készítmény csak keveseknek lesz elérhető a spórolás miatt.

Fónagy "badarságokkal" válaszolt

Fónagy János szerint rosszhiszeműek és megalapozatlanok Simon Gábor állításai, mert még nem született döntés a rendszámtáblacseréről. Az államtitkár szerint sok európai ország alkalmaz területi kódot, ez hozzájárul a rendszámtábla-felismerő rendszerek jobb működéséhez, de szmogriadó esetén is jó, és az utazó bűnözők kiszűrését is megkönnyíti. Simon Gábor szerint "badarság" volt, amiket Fónagy mondott, mert a Széll Kálmán-tervben is szerepel, hogy 12 milliárd forintot be akarnak szedni belőle. A parlament elfogadta Fónagy válaszát.

Az MSZP a rendszámtáblacseréről

Simon Gábor szerint teljesen indokolatlan a területi alapú rendszámtábla bevezetése, bár szakmai érvekkel nem tudja alátámasztani, a jelenlegi rendszer még tíz évre jó, ellenben a csere költségeit a magyar családok, vállalkozások fizetik meg, ami 15 ezer forint is lehet. Ma 3 530 000 rendszámos jármű van, több mint 50 milliárd forintba kerül majd a csere az érintetteknek, a képviselő szerint látszik, hogy emögött is csak pénzbehajtási szándék van.

Cséfalvay: a számok igenis jók!

Minden szám azt mutatja, hogy az államadósság csökkent - mondta Cséfalvay Zoltán válaszában.

"Matolcsy reptében a legyet is"

Matolcsy György egy gazdaságpolitikai Chuck Norris, aki reptében a legyet is megszorítja - mondta Vona Gábor. A Jobbik elnöke szerint Matolcsy Györgyre csak azért érdemes már figyelni, mert amire azt mondja lesz, az nem lesz, ami nem lesz, az lesz, a kormány elbaltázta a keleti nyitást, így az IMF és az EU karjaiba hullott, Orbánnak most Angela Merkelnek kell Canossát járnia, miközben mindent megcsinál, amit az IMF kér tőlünk, a Valutaalap nélkül. Vona szerint lyukas hordóba hordta a pénzt a kormány eddig, nem egymillió munkahely jön létre, jó, ha összesen lesz egymillió munkahely. "Meg kellene kímélni a társadalmat a további két évtől, és előrehozott választásokra lenne szükség" - mondta Vona.

Cséfalvay sokéves szóviccel poénkodott

Cséfalvay Zoltán gazdasági államtitkár válaszában azt mondta, az államháztartás stabilitásának biztosítása a legfontosabb, ez sokáig nem ment, 2006-ban például 9,4 százalék lett a hiány, az MSZP nem tett akkor semmit, eladósította az országot. A pedagógusbérekről azt mondta, a második Széll Kálmán-tervben már benne volt, hogy az életpálya 2013-as bevezetése a gazdasági növekedés függvénye. A félszuperbruttó megszűnés a havi 202 ezer forint fölött mindenkinek jót hoz, de a járulékplafon eltörlése kifejezetten a gazdagokat sújtja. Cséfalvay szerint az LMP a leszakadás pártja, mert nem a munkaerőpiac rugalmasságáért küzd, csökkentenék a családi adókedvezményt, emelnék a társasági adót. Az államtitkár szerint az LMP helyett így a pártnak célszerűbb lenne a Lengyel Egyesült Munkáspárt nevét (LEMP) használni.

"Gyilkos megszorítások a semmiért"

Úgy csinált a kormány a nyáron költségvetést, hogy már akkor lehetett tudni, irreálisak az adatok, amire épül - mondta Jávor Benedek. Az LMP frakcióvezetője szerint már nincs érdemi gazdasági tervezés, pusztán csomagokat állítanak össze a kormányban, ügyeskednek a számokkal, miközben a gondok gyökerét érintetlenül hagyják - ezek az egykulcsos adó, a stadionépítés, a felülárazott közbeszerzések. Az egyetlen pozitív intézkedés a pedagógus-béremelés lett volna, de erre sem voltak képesek, pedig az ország jövője az oktatás. Ehelyett nem kellene kivezetni a félszuperbruttót, ezzel meg lehetne őrizni az életpályát, ennek hatása legfeljebb annyi lenne, hogy Giró-Szász András kormányszóvivő kevesebb konyakot ihatna.

Hoffmann Rózsa megköszönte párttársának

Hoffmann Rózsa megköszönte Michl József elismerő szavait, majd arról beszélt, pontosan tudja, milyen tanárként élni, ezért is tette fel szakmai tevékenységét arra, hogy a pedagógusok szakmai megbecsülését megteremtsék. Ezért fogadták el a béremelést, csak "időközben olyan események történtek, ami miatt kénytelenek voltak elhalasztani". De Hoffmann Rózsa így is azt szeretné, hogy "derűs, optimista tanárok tanítsanak".
1 2 3 4