Orbán rendszere megbontható lenne – interjú Schiffer Andrással

Orbán rendszere megbontható lenne – interjú Schiffer Andrással

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Kósa András - M. László Ferenc
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kiskecskét most először simogatott, de nem azért, mert a vizslával fotózkodó Vona Gábort akarja utánozni, akit szerinte lenyomna egy nyílt vitában – mondta a hvg.hu-nak adott interjúban Schiffer András. Az LMP társelnöke szerint „Orbán kufárkodni jár az unióba”, ahelyett, hogy valóban meg akarná reformálni, de az ellenzék is impotens.

hvg.hu: Bár Kukorelly Endre azt mondta nekünk, hogy lefejeli azt, aki Schiffer Andrást bántja, azt is hozzátette, hogy ön nem focizik jól, nem tud feloldódni társaságban, és nem csajozik eleget. Passzol a volt LMP-s képviselő önről adott jellemzése?

Schiffer András: Ezt majd Bandinak fogom elmondani (nevet). Nem kívánom kommentálni, de van, amivel egyetértek, van amit vitatok.

hvg.hu: Tényleg nem megy jól politikus és Vasas-szurkoló létére a foci?

S. A.: Ezt nem vitatom.

hvg.hu: Látványosan arra játszik, hogy kiprovokáljon egy vitát a Jobbikkal. Le tudná nyomni egy nyilvános vitában Vona Gábort?

S. A.: Az embernek addig érdemes politizálnia, amíg hisz a saját igazságában és az érvek erejében. Ha oda eljutnék, hogy nem tudom lenyomni Vonát érvekkel, akkor ki kellene szállnom.

©

hvg.hu: Gyakran vádolják azzal baloldali vetélytársai, hogy kapcsolatot tart fenn a jobbikos képviselőkkel. Mi is láttuk Novák Előddel kezelni a parlamentben.

S. A.: Számtalan alkalommal elmondtam nekik plenáris ülésen, szemtől szemben, hogy jó néhány olyan indulatkeltő, gyűlölködő megnyilvánulásuk van bent a parlamentben is, ami gyalázatos és elfogadhatatlan. De minden alkalommal megkísérlem elmagyarázni, hogy meggyőződésem szerint miért alávaló érvként használni például valakinek a származását vagy a szexuális identitását. Viszont azzal számot kell vetni, hogy ezeket az embereket 800 ezer szavazó küldte a parlamentbe. Tehát itt nemcsak az én privát érzéseimről van szó. Lehet és kell is hangoztatni a felvilágosodás óta bevett humanista igazságokat, etikai elveket, ám azt látom, hogy az elmúlt 24 évben ezeket nem igazán védték meg érvekkel, csak kinyilatkoztatták őket. És ebben a megmondó elitnek óriási felelőssége van.

hvg.hu: Milyen érvekkel hozakodik elő egy V. kerületi ügyvéd Ózdon vagy Gyöngyöspatán? Hogy tudja a választók előtt cáfolni a Jobbik által használt érvrendszert?

S. A.: Ha most kifejezetten a krízisövezetekre gondol, mint például az említett Gyöngyöspata, vagy az ózdi Hétes, akkor azt kell elmondani az ott lakó embereknek, hogy az erőszak eszkalálódása senkinek nem jó. Nem fog javulni a biztonságérzetük, nem lesz több munkahely, megélhetés. Azt kell tudnunk elmagyarázni, hogy az erőszak nem vezet sehová. Közben komolyan kell venni a Gyöngyöspatán, Ózdon élő, nyugdíjas éveiket töltő emberek félelmeit.

hvg.hu: Kisbáránnyal fényképezkedni azután kapott kedvet, hogy Vona Gábort meglátta a vizslakölykökkel?

S. A.: Sallai Róbert Benedek (aki mellesleg alapítótársam) nagykunsági jelöltünknél voltam, neki a saját gazdaságában van mindenféle állat, kecske, juh, szarvasmarha… És amikor ott jártunk, egyszerűen megfogott egy kecskegidát, és oda akarta dobni az ölembe, de mivel öltönyben voltam, mondtam, hogy „ezt azért ne!”, így maradt a simogatás.

hvg.hu: Ez volt az első alkalom, hogy élő kiskecskéhez ért?

S.A.: Birkához már többször értem gyermekkoromban, kecskéhez még nem.

hvg.hu: Éppen országjárásban van. Mit tapasztal, elegendőek-e ezek az érvek vidéken, képes-e így szavazatokat gyűjteni az LMP?

S. A.: Amikor krízishelyzetekről beszélünk, akkor nem a szavazatszerzés az első, hanem az a kérdés, hogy egy felelős politikai erő tud-e felelősen viselkedni. Az LMP szeretne az a párt lenni, amely példát mutat: igenis vannak határok, a cél, a mindenáron való szavazatszerzés nem szentesíti az eszközt. Azt gondolom, hogy ebben büszkék lehetünk magunkra: az elmúlt négy évben bizonyítottuk, hogy az LMP egy megbízható párt.

©

hvg.hu: Hogyan éli meg, hogy a Jobbik virul, sőt növekszik a népszerűsége, miközben az LMP-nek a parlamentbe kerülés a tét?

S. A.: Ez egy hatalmas kihívás, amivel meg kell küzdenünk és meg is fogunk küzdeni. Az van, amit a Tamás Gáspár Miklósnak is írt nyílt levelemben megfogalmaztam: a magyar újkapitalizmus egy csomó mindent tabusított. A politikusokra ránőtt értelmiségi megmondó emberek sok mindent elmondhatatlanná tettek. Ilyen a vidéki közbiztonság, a privatizáció vadhajtásai, a devizahitelezés visszásságai, az ország kiszolgáltatottsága, hogy ki lehet rántani adózatlanul az országból jövedelmeket. Nekünk mint globalizációkritikus ökopártnak az a kihívás, hogy ezekről úgy beszéljünk, hogy kerüljük a rasszizmus, az erőszak nyelvét. Továbbmegyek: úgy kell ezekről beszélnünk, hogy közben szembeszálljunk a rasszizmussal, az erőszakkal.

hvg.hu: Van egy rokonom, gazdaember, fogyasztja a híreket, több csatornán keresztül is, van világképe, nem akar sem a Fideszre, sem az MSZP-re szavazni, noha előbbire szavazott már. Marad neki a Jobbik és az LMP: önöket viszont gyengének, erőtlennek látja, egy olyan pártnak, amelyik nem tud azért tenni, hogy ne az legyen, ami most van. A Jobbikban viszont látja ezt az erőt. Mivel győzné meg, hogy mégis inkább a zöldekre szavazzon?

S. A.: Amit a Jobbikban sokan az „erőnek” éreznek, valójában az erőszak nyelve. Amit az LMP részéről „gyengeségnek” láthatnak, az arról szól, hogy az erőszak nyelvét is kerüljük. Az LMP szerintem bizonyította, hogy megbízható párt, amelyik nem festi át magát négyévente, hanem azt mondjuk és gondoljuk, amit négy éve is. Ha valaki minket választ, biztos lehet abban, hogy mi ugyanazt képviseljük ellenzékben, amit majd egyszer kormányon is fogunk. Beleértve a vidékpolitikát is. Ha valakinek ez fontos, azt nézze meg, hogy a Jobbik alapvetően az unióból való kilépéssel házal. Nem számol azzal, hogy ez a magyar termelőknek katasztrofális lenne, eltűnnének a támogatások, ismét vámok állnák a magyar élelmiszer útját Európába. Amit mi mondunk, tényleg kevésbé bombasztikus, mert azt mondjuk, Orbán Viktornak azért kéne dolgoznia, hogy az EU felülvizsgálja a tőke szabad áramlásának elvét. Mi azt mondjuk, az EU jelenlegi válságát használjuk ki arra, hogy alakítsuk át az uniót. Ez valóban nem olyan látványos, mint odacsapni az asztalra, de a gazdáknak azon is el kell gondolkozniuk, minek, mi lesz a következménye. Ellenben egyedüli magyar pártként tettünk is a termőföld védelme érdekében Európában: LMP-s indítványra az európai zöldek elfogadták azt az álláspontot, hogy a termőföldet ki kell venni a tőke szabad áramlása alól. A Fidesz pártcsaládja, a néppártiak hallani sem akarnak ilyesmiről, nem is volt ilyen fideszes kezdeményezés.

hvg.hu: De erre a rokonom visszakérdez: "és mikor fog tudni ez én élethelyzetemen az LMP változtatni"?

S. A.: Ezt a kérdést az ön rokona a Jobbikkal kapcsolatban is felteheti. Mi azon leszünk, hogy minél hamarabb. Egy ellenzéki párt mozgástere (és ez igaz volt az ellenzéki Fideszre is) sokkal kisebb. De azt is érdemes megnézni, a földmutyikat a parlamentben ki kezdte el először feszegetni. A Jobbik vagy mi? Mi voltunk, az elsők, az LMP frakció. Aztán persze a jobbikosok pulpitust foglaltak a földtörvény miatt, majdnem erőszakkal fenyegettek a parlamentben, ettől lehet, hogy erősebbnek látszanak, mint az LMP. Az LMP-ben Lengyel Szilvi egy hangosbeszélővel tiltakozott, miközben ők a pulpituson huligánkodtak.

hvg.hu: Maradjunk a szavazatszerzésnél, hiszen másfél hétre vagyunk a választástól. Hogy látja, hány százalékot kap az LMP?

S. A.: Decemberben – amikor 2 százalékot mértek nekünk – is azt mondtam, ellátok ötszázezer szavazóig, ami akár 10 százalék. Nem azt mondom, hogy biztosan 10 százalékot fogunk kapni, hanem azt, hogy akár ennyi is benne van a rendszerben. Az aláírásgyűjtés során azt tapasztaltam, hogy iszonyú fogadókészség van ránk, ugyanakkor megerősödött, összekovácsolódott a csapat. Amikor összejött mind a 106 körzet, azt mondtam, erősebbek vagyunk, mint négy éve. Persze sok tekintetben kiszámíthatatlanabb is a jövő, mint négy éve, hiszen átalakult a választási rendszer, nincs például kampánycsend, így nagy szerepe van a mozgósítási képességnek. Bőven elégedett lennék azzal, ha elérjük a 2010-es eredményt.

hvg.hu: Az LMP indulásakor egy háttérbeszélgetésen azt mondta, akár másfél millió szavazóig is ellát és az MSZP összeomlását jósolta. Hát ennyi öt év elteltével sem lett és a szocialista párt sem omlott össze.

S. A.: Jó a memóriám, emlékszem erre a beszélgetésre, de arra is világosan emlékszem, hogy ezt nem kötöttem időhatárhoz. Nem mondtam olyat, hogy ez 2010-ben vagy 2014-ben fog bekövetkezni. Azt továbbra is tartom, hogy a Bajnai-Gyurcsány-Kuncze-Fodor társulat nem fogja soha legyőzni a Fideszt. Sem együtt, sem külön. Egyszer már Orbán kezére játszották az országot, és megint jó úton vannak, hogy ezt újra megtegyék. Mi pontosan azért kérünk felhatalmazást újabb négy évre, hogy legyen egy hiteles ellenzéki, és majd hiteles kihívója Orbánnak. Az is világosan látszik, hogy az 1990-es és az ezredforduló utáni időszakot uraló ballib társaság alól folyik ki a talaj. Egyre kevésbé képes arra, hogy a kormányváltáshoz szükséges többséget megszólítsa.

hvg.hu: Tényleg hisz abban, hogy az LMP egyszer egymaga képes lesz arra, hogy a Fideszt legyőzze?

S. A.: Induljunk ki a realitásokból: nyilván igen kevés az esélye annak, hogy ez 2014. április 6-án bekövetkezik. Hosszú távon természetesen nem arra szerződtünk, hogy egy 5-6 százalékos párt legyünk. Azt látjuk, hogy az a rendszerkritikai világkép, amit magunkának vallunk, nem egyeztethető össze az álbaloldal, vagy a Fidesz jövőképével, tehát kisebbik koalíciós partnerként sem most, sem később nem tudom elképzelni az LMP-t. Ha a nagy képet nézem, akkor azt látom, ez a két oldal érdekelt abban, hogy a másik fennmaradjon, tehát továbbra is azt gondolom, amit évek óta mondok: aki Gyurcsányra szavaz, az Orbánra szavaz, és fordítva is így igaz. Ha 2006 őszén nincsen az őszödi beszéd, nincsenek zavargások, akkor a Fidesz nem tudja behúzni az önkormányzati választásokat. Ha pedig ez történt volna, akkor Orbán Viktornak 2006 végére forró lett volna a talaj. De azt is lehet mondani, Gyurcsány tavaly őszi ámokfutása olyan volt, mintha Orbán rendelte volna meg. Ha az antibaloldali szavazótömbnek felmutatják Gyurcsány Ferencet, akkor már nem is érdekli őket a Közgép-beszerzés, a trafikmutyi, a földrablások ügye. Összezárnak és azt mondják, Orbán Viktor jobban teljesít. A másik oldalon ugyanez van pepitában. Erre mondjuk azt, hogy a kommunistázás és a fasisztázás paravánja mögött ez a két politikai elit kirabolta az országot.

hvg.hu: Jól értjük, amit mond: ha ez a szembenállás nem lenne, akkor a 7-8 éve a Fidesz mögött álló masszív szavazói tömb megbontható lenne?

S. A.: Belátom, a „mi lett volna, ha?” kérdésfelvetés nem túl bölcs. De azt gondolom, ha nincs egy nagyon jól azonosítható ellenségkép az álbaloldali, utódpárti térfélen, akkor ez az orbáni rendszer megbontható lenne. Persze nem április 6-án. Sőt, az elmúlt években számtalan alkalommal mondtam, hogy aki azt hiszi, hogy a kétharmados többség megbontható, leszalámizható, az nem érti a Fidesz működését. A maga nemében zseniális, amit Orbán felépített, csakhogy a demokratikus viszonyokhoz vajmi kevés köze van. És egyedül Orbán személye tartja össze.

hvg.hu: Orbán egyelőre nem akar visszavonulni. Ha ez a rendszer tényleg annyira zseniálisan van összerakva, a baloldali térfélen pedig továbbra is ott van Gyurcsány, akkor mikor érhet véget az Orbán-rendszer?

S. A.: Azért a fő felelősök mégiscsak mi vagyunk, választópolgárok. Amíg mindig a „kisebbik rosszat” keressük. Erről szólt 25 év: jó, jó, ugyanolyan hazugok és korruptak, de azért egy kicsit mégiscsak jobbak, mint a másik. Mindkét oldal a másikéval akarta a saját szennyesét tisztára mosni. Ehhez mi, választópolgárok asszisztáltunk. De ehhez az is kellett, hogy mindkét oldal rá tudjon játszani a 20. század nagy traumáiból adódó félelmekre. De azóta felnőtt egy nemzedék, amelyik ezeket e XX. századi elbeszéléseket nem is érti – persze ez a történelemtanítás egy nagy kritikája is. De ha megkérdezed őket…

hvg.hu: Azért nem lehet megkérdezni őket, mert a nagy részük már itthon sincs…

©

S. A.: 500 ezren vannak kint.

hvg.hu: Egészen pontosan: 395 ezren.

S. A.: Ráadásul nem mindenki tartozik a legfiatalabbak közé a kivándoroltak között. De, ha már itt tartunk, az LMP azon dolgozik, hogy ők is hazajöjjenek. Ha a Fidesz unokák nélküli országot csinál, abba belepusztulunk. De visszatérve: ahogy a generációk cserélődnek, úgy pattannak le az újabbakról a XX. század rettegtetni akaró mantrái. De ez nem csak generációváltás: a nyilvánosság szerkezete is alapvetően megváltozott. A netet, a közösségi médiát már nem tudja egyik elitcsoport sem monopolizálni. Sőt, itt a bulvár is, amit én ugyan utálok, de a rendszerváltás után szintén megbontotta azt a nyilvánosságot, amit uralni lehetett.

hvg.hu: De pont ezeknek a fiataloknak nem fogja tudni azt mondani, hogy „a Fidesz majd elmúlik valamikor, meg a mostani álbaloldal is, és az LMP is megerősödik majd… de még nem tudom, mikor”.

S. A.: Akkor még egyszer összefoglalom: mi azt mondjuk, azok, akik most „kormányváltóként” határozzák meg magukat, nem csak most, soha nem lesznek képesek leváltani Orbán Viktort. Mi arra kérjük a választók bizalmát, hogy legyen egy megbízható párt a parlamentben, amelyik ellenőrzi a hatalmat. Hogy – ha nem is most április 6-án, de legkésőbb – 2018-ban legyen alternatívája a Nemzeti Cinizmus Rendszerének.

hvg.hu: Rendben, beszéljünk egy 6-7 fős frakcióról. Mi történik, ha mondjuk éppen ez hiányzik majd a Fidesznek a kétharmadhoz? Vagy netán az Összefogás pártjainak a többséghez? Koalíciót nem kötnek senkivel, ezt már mondták, de milyen ügyekhez adnák a szavazataikat?

S. A.: Hogy bármelyik tömb ne szerezze meg az abszolút többséget, ha nyer, kizárható, tehát ezzel nem érdemes foglalkozni, Orbán Viktor ilyen választási rendszert rakott össze a Kubatov-szoftverek segítségével. Ezzel együtt az álláspontunk világos és egyértelmű: kisebbik koalíciós partnerként sem a Fidesz, sem az álbaloldal mellé nem szegődnénk el. A kétharmados törvényekkel kapcsolatban is világosan fogalmazunk: az LMP egyes számú prioritása a jogállam helyreállítása. Ügyek mentén mindenkivel hajlandóak vagyunk együttműködni, ha a potenciális fél hajlandó arra, hogy legalább a jogállamiság minimumát helyreállítsuk. Egyébként konkrét ügyek mentén ebben a ciklusban is sok mindenkivel működgettünk együtt.

hvg.hu: Az LMP akkor volt a csúcson, amikor a parlament bejáratához láncolták magukat 2011. december 23-án, majd este ötezer ember előtt beszéltek a párt politikusai. Ezek az akciók viszont az önök fegyvertárából teljesen hiányoznak.

S. A.: Ha a számokat nézzük, vitatkoznom kell, mert az LMP – a közvélemény-kutatások szerint kétszer volt a csúcson, 9-10 százalék körül: az egyik 2011 júniusa, az alkotmányozási viták, és a gyöngyöspatai konfliktus után, a másik pedig éppen egy évvel később, amikor az ügynöktörvény napirenden tartása után mi voltunk az elsők, akik a Közgép és Simicska Lajos nevét kimondtuk a parlamentben.

hvg.hu: És ha Orbán Viktor elkezdené verni az asztalt, hogy vizsgáljuk felül az unió alapértékeit, ön szerint ez milyen lavinát indítana el? Minden tagállam előállhatna valamivel, és káoszba fulladhatna az egész unió.

S. A.: Nem így kellene ezt a kérdést kezelni, hanem uniós szinten, az Európai Bizottságban, az Európai Parlamentben foglalkozni ezekkel az ügyekkel. Orbán Viktor csak kufárkodni jár ki Brüsszelbe, hogy a saját önkényuralmi törekvéseit elfogadtassa. Miközben a szabadkereskedelemre épülő, többsebességes Európa rohan a katasztrófa felé. Pont az unió megmentése érdekében kéne ezeket a dolgokat felvetni. Régóta mondjuk, hogy ebben a tőlünk délre, keletre fekvő tagállamok lehetnének közös szövetségeseink: vagyis az európai perifériára kellene támaszkodnia Magyarországnak, mert velük közösek az érdekeink. Ma egy osztrák faipari cég minden további nélkül bemehet Romániába, és legálisan vághatja tarrá mondjuk a rétyi erdőt, és viheti haza a fát, miközben ezt Ausztriában már nem teheti meg, míg Romániában még igen. Szerintem ez a probléma. Ezért mondjuk azt, hogy a négy szabadság helyett a három felelősség elvéről kellene beszélni. A kérdés az, miben kell több, és miben kevesebb unió.

hvg.hu: Sokan tartanak attól, hogy április 6-án káosz lesz: a választási szoftverek nem működnek majd, a rossz jogszabályok miatt rengeteg helyen megóvják majd az eredményt, a szavazás napjának éjjelén még senki nem lesz tisztában az eredménnyel. Ön mire számít?

S. A.: Nekem sincsenek jó érzéseim, mert már az aláírásgyűjtés első napjaiban szembesültünk vele, hogy felkészületlen az apparátus – és ez kormányzati felelősség. A különböző név- és lakcímnyilvántartásokban például különbözőképpen szerepel ugyanannak a választópolgárnak a neve, és ezt a rendszer nem képes kezelni, rengeteg aggasztó jel van. A kamupártokról pedig már ne is beszéljünk. Bízom benne ugyanakkor, hogy a Nemzeti Választási Iroda Pálffy Ilona vezetésével továbbra is ura lesz a helyzetnek.

hvg.hu: Az Összefogás pártjai arra panaszkodnak, hogy a Simicska Lajos érdekkörébe tartozó plakátcégek nem adnak nekik helyeket, és valóban elég kevés hirdetésüket látni. Ehhez képest önök nem állnak rosszul. Csak nem megalkudtak Simicskával?

S. A.: Aki ilyet állít, annak csak nyomdafestéket nem tűrő modorban tudok válaszolni. De egyébként érdemes csak itt kisétálni, akár az én választókörzetemben, Budapest belvárosában körbenézni, és megszámolni: hány Simicska-oszlopon virít ott Rogán Antal, és mennyin én. Elárulom: Rogán valamennyin, én egyiken sem. A többi ellenzéki jelölttel osztozunk a hirdetődeszkákon. Ehhez képest, úgy látom, a Jobbik óriásplakátjaiból több van, mint más ellenzékiekéből, s az Összefogás rosszabbul élünk-plakátjai pedig bárhová megyek az országban, minden város bejáratánál megcsinálják a hangulatot. Egyébként van egy diszkrét bája annak, hogy azok, akik végigüzletelték egymással az elmúlt huszonöt évet, ha bejön egy új szereplő, aki nem része a piszkos alkuknak, rögtön megpróbálják a saját üzlettársukkal kompromittálni.

Hozzászólások