Letesztelték a választási informatikai rendszert

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A rendszer auditját végző cég szerint minden rendben ment a választási informatikai rendszer pénteki főpróbáján, az úgynevezett "vészágak" jól működnek, illetve a felhasználói felület is jól szolgálja a felhasználókat.

Sikeres volt a választási informatikai rendszer pénteki főpróbája - közölte Szász Péter, a rendszer auditját végző Zalaszám Informatika Kft. ügyvezető igazgatója a Nemzeti Választási Iroda sajtótájékoztatóján. Elmondta, a rendszer megfelel a törvényeknek és a jogszabályoknak, az igazgatási és informatikai követelményeknek, a rendszer megfelelő teljesítményű és az úgynevezett "vészágak" jól működnek, illetve a felhasználói felület is jól szolgálja a felhasználókat.    

A főpróbán 1569 rögzítőhely - helyi választási iroda és országgyűlési egyéni választókerületi választási iroda - működött, több ezer munkatárs "vitte be" a rendszerbe a napközbeni jelentések adatait, valamint a több mint húszezer jegyzőkönyvet. A "kosztümös főpróbán" minden állomáshelyről megpróbáltak eljuttatni a központba a két (egyéni választókerületi és országos listás) tesztadatlapot, valamint tesztelték a rendszer terhelhetőségét és a szavazatösszesítést is. 

A próba célja az volt, hogy a választási apparátus begyakorolhassa a választásnapi feladatait, s ezeket az éles helyzetben készségszinten alkalmazhassák. A reggel óta zajló főpróbán valamennyi részelemnek egyszerre kellett kifogástalanul működnie. 

Deményné Kertész Krisztina, az IdomSoft Zrt. vezérigazgató-helyettese arról beszélt, a teszt során két napközbeni jelentést kellett a munkatársaknak rögzíteniük a rendszerben, emellett rendkívüli eseményeket is generáltak, valamint modellezték a szavazatösszesítés folyamatát is.

Felhívta a figyelmet arra: a szavazatokat a szavazatszámláló bizottságok számlálják össze, és az erről kiállított eredmény-jegyzőkönyveket rögzítik a választási informatikai rendszerben. (A rendszer a lehetséges tévedéseket is igyekszik kiszűrni, az adatokat például ennek érdekében többször kell rögzíteni.)  

Megjegyezte: a választási irodák különböző hálózati megoldásokkal, különböző végponti infrastruktúrán dolgoznak (igénybe veszik az anyakönyvi szolgáltató rendszer, az okmányirodai hálózat és a nemzeti távközlési gerinchálózat gépeit is), amelyek nagymértékben függetlenek egymástól, ami javítja a működésbiztonságot, hiszen ha az egyik gép "kiesik", a másik azonnal a helyére tud állni. 

Az MTI kérdésére elmondta, felkészültek az esetleges túlterheléses támadásokra is, megfelelő védelmi eljárásokat dolgoztak ki. Arra figyelmeztetett ugyanakkor, hogy az informatikai rendszer megzavarását a törvény szigorúan bünteti.