Végső nyugalomra helyezték Göncz Árpádot
percről percre

Végső nyugalomra helyezték Göncz Árpádot

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Több ezer ember vett részt péntek délután Göncz Árpád volt államfő temetésén az Óbudai temető 16-os parcellájában. Mécs Imre búcsúbeszédében azt mondta, jó lenne, ha sok Göncz Árpád lenne, aki a szeretet embere volt, de tudott határozott és kemény is lenni. Orbán Viktor családjával magánemberként látogatott el a gyászszertartásra, a hátsó sorokban foglalt helyet.

1 2 3 4
Sorrend megfordítása

"Légy jámbor, kormányzáshoz ez jobb"

"A szeretet veszélyes, édes, légy jámbor, kormányzáshoz ez jobb" – idézte Gönczöt az unoka.

Benedek Márton régi történeteket mesél Göncz Árpád fiatalkorából, amivel derültséget okoz a tömegben. Feleleveníti, hogy '44-ben lövést kapott, amikor ellenállóként zsidókat mentett Budapesten.

A család nevében az unoka búcsúzik

Benedek Márton, Göncz Kinga fia búcsúzik a család nevében most.

"Árpád elment" – kezdte beszédét. Felemlíti, hogy a tánciskolában, Göncz Árpád 16 évesen vette le lábáról nagymamáját, Zsuzsát, akivel 80 évet töltöttek együtt szeretetben.

Mécs: Fogja meg mindenki a másik kezét

Aki magas állami pozícióba kerül, annak Göncz Árpád példáját kellene követnie – mondta Mécs, aki felidézte, hogy családján és Antall Józsefen kívül mindenki Árpinak szólította.

Amikor 1990-ben megjelent megint a magyar nemzet szelleme, és erősek lettünk, akkor megfogtuk egymás kezét, és egy nagy közösségé váltunk. Talán ezt kellene most is tennünk.

©

Mécs ezért arra kérte a gyászolókat, hogy mindenki fogja meg a mellette ülő kezét, és erősen gondoljanak egy percig Göncz Árpádra.

Mécs Imre beszéde végén elmondta, hogy este 5 órakor a Kossuth téren meghallgathatják a másik beszédét is.

Orbán magánemberként, de testőrökkel vesz részt a temetésen

A TEK biztonsági főnöke közvetlen Orbán Viktor kormányfő mögött áll, tudósítónk sok testőrnek látszó civilt is észlelt Orbán körül.

©

Amint egy újságíró odamegy, rögtön elvezetik, de a civileket nem tolják arrébb mellőlük, fotózni is lehet a kormányfőt és feleségét.

"Jó lenne, ha sok Göncz Árpád lenne"

Mécs szerint Göncz magasra tette a mércét, példát mutatott. "Ember voltál, az embereknek az embere."

©

Nagyon kellene a te szemléleted, és jó lenne, ha sok Göncz Árpád lenne az országban, vagy legalább akik megközelítenek téged" – mondta.

"Köszönjük neked, hogy bölcsességed előre vitte az ország szekerét"

Mécs beszélt arról is, hogy milyen volt az, amikor államfő lett Göncz. Szerinte bölcs döntés volt, hogy Antall Gönczöt kérte fel, mert kitűnő választás volt, "minden idők legjobb köztársasági elnöke lettél".

"Megmentetted azoktól a hibáktól a jogállamot, amit a rendszerváltásnál a kerekasztalnál nem tudtunk kidolgozni. Köszönjük neked, hogy bölcsességed előre vitte az ország szekerét."

Tízezren lehetnek

Még mindig sokan érkeznek a temetőbe, tudósítónk szerint tízezren lehetnek körülbelül.

"Nem lehetett nem szeretni téged"

Itt nyugszol, itt fekszel, és ez nagyon furcsa. Mert azt várná az ember, hogy felpattan a koporsótető, és megsimogatsz valakit – kezdte beszédét. Mécs szerint Göncz bárhova ment, szerették ez emberek.

Nem lehetett nem szeretni téged

Mécs szerint a szeretet embere volt, de tudott kemény és határozott lenni.

Mécs Imre beszéde következik

Göncz Árpád végakarata volt, hogy volt cellatársa mondjon beszédet a temetésén.
©

Orbán Viktor és felesége is megérkezett

A kormányfőt a Volkswagen-kisbuszával érkezett, elkísérte sajtófőnöke, Havasi Bertalan is. Úgy tűnik, nem megy előre hanem hátul marad, magánemberként.

©

"Nem szégyelli magát, idejönni?" – kérdezte Orbántól valaki. "Itt az Orbán" - hallatszott a tömegből.

1 2 3 4