A beruházások engedélyezése miatt változtatnak a Balaton védelmén

A beruházások engedélyezése miatt változtatnak a Balaton védelmén

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A Balaton-törvényhez beadott módosítás szerint a kormány jóval megkönnyítené a balatoni partvonal beépítését.

A költségvetéssel egy időben a Balaton-törvény módosítási javaslatát is benyújtotta a kormány, amely változtatna a balatoni partszabályozás előírásain úgy, hogy szabad utat engednének az új beruházásoknak és engedélyeznék az eddig illegális partfeltöltést is - írta a Népszabadság a héten.

A lap arról számolt be, hogy bár a törvény jelenleg kategorikusan megtiltja a tómeder csökkentését, a partvonal megváltoztatását és a tómederbe benyúló állandó építmény létesítését, most jogilag is megkönnyítenék a partvonal átalakítását, a jövőben nem lenne szükség vízpart-rehabilitációs tanulmánytervekre, ráadásul a meglévő vízpart-rehabilitációs tanulmánytervek előírásait sem kellene betartani kiemelt beruházások esetén, vagyis például a 2017-es vizes vébé tervezett balatoni létesítményeinél.

Bár az Alkotmánybíróság korábban úgy döntött, hogy a tónál mindenhol garantálni kell a belterületi partszakasz 30 százalékának szabad bejárhatóságát, amihez mintegy száz ingatlant kellene kisajátítani, ezt továbbra sem kívánják betartani, mert a kártalanítási szabályokat most sem határozták meg, Balatonakarattyát viszont, ahol Matolcsy György felesége a polgármester, kiemelt üdülőkörzetnek nyilvánították.

A Somogy megyei online lap, a Sonline.hu megkérdezte Móring József Attila fideszes somogyi országgyűlési képviselőt, hogy kell-e aggódni a törvénymódosítás miatt, a politikus pedig megerosítette, hogy egyes fejlesztésekhez, beavatkozásokhoz szükség lehet a szabályok enyhítésére is. "Balatonmáriafürdő például több száz millió forintos beruházás révén egy sportstrand kialakítását tervezi. Sosem lehet azonban az álmukból valóság a törvény módosítása nélkül, úgy természetesen, hogy az alapvető, a Balatont védő korlátozások továbbra is megmaradjanak" - mondta a képviselő.

Hozzászólások