Tarlós szólt, hogy enyhíteni kell a lakosság hőérzetét

Tarlós szólt, hogy enyhíteni kell a lakosság hőérzetét

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kánikula miatt locsolják a budapesti utakat és a villamossíneket. A strandok teljes gőzzel működnek.

Tarlós István főpolgármester utasítására „a főváros cégei mindent megtesznek azért, hogy enyhítsenek a lakosság hőségérzetén” – olvasható a Főpolgármesteri Hivatal Kommunikációs Igazgatóságának csütörtöki közleményében.

Az FKF-nél csütörtök reggel 6 órától hétfő reggel 6 óráig fokozott a készenlét, a társaság locsolóautói folyamatosan, kétszer 12 órában locsolják a budapesti közúthálózatot.

A nappali műszakban a társaság mosó munkagépei elsősorban a lakótelepeket és a sűrűn lakott városrészeket hűtik, éjszaka pedig a fő- és közösségi közlekedési útvonalakat, így nem akadályozzák a forgalmat.

Mivel az útburkolat 50-60 fokra is felhevülhet, az aszfaltra permetezett víz enyhíti a forróságot: egy időre 6-8 fokkal hűti le a burkolatot, emellett leköti a port és a polleneket, így csökkenti a hőérzetet, javítja a közérzetet.

©

A BKV megrendelése alapján a meghatározott vonalakon és gyakorisággal locsolják a villamossíneket, hogy megakadályozzák a vágányok kivetődését.

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. által üzemeltetett strandok és fürdők "teljes felkészültséggel" várják a hűsölni vágyókat, valamint folyamatosan felhívják a fürdőzők figyelmét az erős UV-sugárzásra és a fokozott folyadékpótlásra.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban rendkívüli meleg várható, ezért az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat másodfokú hőségriasztást rendelt el csütörtöktől vasárnap éjfélig.

©

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója emlékeztetett: a hőség elsősorban az időseket, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőket, a kisgyermekeket, továbbá azokat veszélyezteti, akiknek valamilyen súlyos, krónikus alapbetegségük van.

Azt tanácsolta, hogy aki teheti, az a nagyobb megterhelést jelentő tennivalókat kora reggelre vagy késő délutánra időzítse. Hozzátette, fontos a megfelelő folyadékpótlás, lehetőleg ásványvíz vagy tea fogyasztása. Azt javasolta, hogy viseljünk könnyű, szellős ruházatot, és a fejet ne érje tartós, közvetlen napsütés.

A szóvivő kitért arra: ájulásos rosszullét esetén a legjobb, ha hűvös, árnyékos helyen lefektetjük a segítségre szorulót, hiszen így az átmeneti vérkeringési zavar hamar rendeződhet.