Megváltozott a börtönben Tasnádi Péter – fotók

Megváltozott a börtönben Tasnádi Péter – fotók

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Jogerősen felmentette a Fővárosi Ítélőtábla szerdán Tasnádi Pétert a vesztegetési ügyében. Az üzletember rabruhában jelent meg az ítélethirdetésen, és végig maszkos kommandósok kísérték. Tasnádi Péter a hírek szerint pénteken szabadul, miután letölti börtönbüntetését, amit egy másik ügyében szabtak ki rá.

A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla azonban 2014-ben hatályon kívül helyezte a nem jogerős ítéletet Tasnádi Péterre és az ügyvédre vonatkozó ítéletet, és új eljárást rendelt el. Akkor csak az orvos szakértő felmentése emelkedett jogerőre. Ezután egy másik elsőfokú bíróság mentette fel Tasnádit és az ügyvédet, fellebbezések folytán azonban ismét másodfokra került az ügy.

Az ügyészség szerint Tasnádi Péter 2006-ban hárommillió forintot adott egy orvos szakértőnek azért, hogy egy ellene folyó másik eljárásban számára kedvező szakvéleményt adjon. Az ügyben fél évtizeddel később emeltek vádat, majd az elsőfokú bíróság felmentette Tasnádi Pétert és két vádlott-társát, az orvos szakértőt és egy ügyvédet, aki a vád szerint a vesztegetési pénz egy részét átadta.

©

Szerdán a megismételt másodfokú eljárásban a Fővárosi Ítélőtáblán az ügyész néhány mondatos perbeszédében másodszor is hatályon kívül helyezést, az elsőfokú eljárás harmadszori lefolytatását kérte. Ugyanakkor a megvádolt ügyvéd védője szerint már csak azon folyhat a vita, hogy bizonyítottság vagy bűncselekmény hiányában mentsék fel védencét.

Az eljárás sajátosságait sorolva a védő felidézte, hogy a szakértő jogerős felmentése után is folyt tovább a büntetőper a két megmaradt vádlott ellen, majd a megismételt elsőfokú eljárás végén perbeszédében az ügyész vesztegetés helyett befolyással üzérkedés miatt kérte a bűnösség megállapítását. Korábban pedig a vád egyik tanúja a más eljárásban súlyos bűncselekményekkel, több ember megölésével és fegyveres rablásokkal vádolt Süveges Péter volt, akinek terhelő nyilatkozatáról azonban a védő szerint tényszerűen kiderült, hogy nem lehet igaz.

Felszólalásában Tasnádi Péter ügyvédje is felmentést kért.

©

A vádlottak az eljárás során mindvégig tagadták bűnösségüket. Szerdán a megvádolt ügyvéd az utolsó szó jogán azt hangsúlyozta, hogy sem vesztegetést, sem befolyással üzérkedést, sem más bűncselekményt nem követett el.

Tasnádi Péter szintén ártatlanságát hangoztatta és szánalmasnak minősítette az eljárást. Arról beszélt, hogy álláspontja szerint erre az ügyre csak azért volt szükség, hogy egy másik ügyben jogerősen kiszabott szabadságvesztésének letöltése során semmilyen kedvezményben ne részesülhessen. Mint mondta, abból a büntetéséből két nap múlva szabadul.

©

A Fővárosi Ítélőtábla szerdán kihirdetett másodfokú ítéletében kisebb pontosításokkal helyben hagyta és jogerőre emelte az elsőfokú, felmentő ítéletet.

Tasnádi Péter ellen korábban többször indult büntetőeljárás súlyos bűncselekmények miatt és többször el is ítélték, de előfordult már az is, hogy felmentették a vádak alól.

Bors: péntek hajnalban szabadul Tasnádi Péter

Ha nem jön közbe semmi, péntek hajnali 4 órakor kiengedik Tasnádi Pé¬tert a tiszalöki börtönből - értesült a Bors. A 67 éves üzletember állítólag nem tervez szabadulóbulit, csak lángost szeretne enni.