Megszavazták a CEU-t ellehetetlenítő törvényt
percről percre

Megszavazták a CEU-t ellehetetlenítő törvényt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sürgősséggel tárgyalta és fogadta el ma a Parlament az immár egyértelműen a CEU ellen hozandó törvénymódosítás vitáját és szavazását. Ebben a cikkben követtük a vitát percről percre.

1 2 3
Sorrend megfordítása

A Fidesz tiltakozik a Soros elleni támadások miatt

Szávai István következik. A jobbikos képviselő hétfői felszólalásához hasonlóan megint egy 1992-es Orbán Viktor idézettel kezd. Ez nagyvonalakban arról szól, hogy a Fidesz tiltakozik a Soros-szervezetek elleni támadás miatt.

Távol áll a Jobbiktól a liberalizmus, a genderőrület, "a deviancia kultúrája" és a "másságok korlátlan tisztelete", de nem értenek egyet a Fidesz bolsevik hatalomgyakorlásával, magyarázza.

Bizalmat teremt a lex CEU, mondja Hoffmann Rózsa

©

A KDNP részéről Hoffmann Rózsa fejtette ki a párt álláspontját. Szerinte a lex CEU célja, hogy a Magyarországon működő külföldi intézmények ne kapjanak előjogokat. "Bizalmat, átláthatóságot teremt a kormány törvénytervezete", mondta Hoffmann. Szerinte az egyetemi rangsorokban sem kéne annyira megbízni.

A Rektori Konferencia és a HÖOK is a tervezet mellé állt, mondja Hoffmann. "Erről szól a józan ész."

Nobel-díjasokat tévesztett meg az árnyékhatalom?

"A lex CEU az ország érdeke ellene van" – jelentette ki szenvedélyes felszólalásában Hiller István. Szakmai háttere nulla, mondta a korábbi oktatási miniszter. Nem a CEU a magyar felsőoktatás legnagyobb problémája.

Azzal a kérdéssel fordult a kormánypárti képviselőkhöz, hogy vajon miért tiltakozott több Nobel-díjas kutató, neves közgazdász a tervezet ellen. "Őket melyik árnyékhatalom tévesztette meg. Mind elvesztették az eszüket?"

Hiller szerint Litvánia után már az osztrákok is jelezték, hogy örömmel befogadnák a CEU-t. "Ezek az országok miért tudják elviselni ezt a terhet?" Mármint, hogy a CEU egyszerre ad magyar és amerikai diplomát.

"Ez a törvény úgy rossz, ahogy van. Most vonják még vissza, amíg lehet"

– zárta felszólalását Hiller István.

Feszült hangulatú a vita

Az ülést vezető Jakab Istvánnak többször le kellett csendesíteni a képviselőket.

Nem a tanszabadságról van szó

A fideszes Vinnai Győző szerint a javaslat nem a tanszabadságról szól, ahogy azt az ellenzék be akarja állítani, hanem a szabályok betartásáról. Ő is megismételte, hogy a CEU "kettős identitása" hátrányos megkülönböztetést eredményez a a magyar egyetemekkel szemben, mivel azok csak egy, míg a CEU két diplomát is ad.

Vinnai szerint a törvény azt szorgalmazza, hogy az egyetem csak akkor adjon két oklevelet, ha a származási országban is valós tevékenységet folytat.

Állunk az amerikai kormánnyal való tárgyalások elé – jelenti ki Vinnai.

Mi a CEU bűne?

Fodor Gábor szerint méltatlan a vita, mert a CEU komoly értéket képvisel a magyar oktatásban. "Ez a lényege, nem pedig a bűne. Ez teszi érdekessé" – mondta arra, hogy a CEU egyszerre ad magyar és amerikai diplomát.

Soros az új bűnbak

Bárándy szerint a lex CEU Soros György megleckéztetéséről szól. A bankok és Brüsszel után most ő az aktuális bűnbak, mondta.

Hét évig nem volt baja Orbánéknak a CEU-val

Az MSZP-s Bárándy Gergely szerint nincs szakmai háttere a törvénytervezetnek. Mint mondja, nem kaptak választ arra, hogy miért kell különleges eljárásban tárgyalnia az Országgyűlésnek. "27 év után miért nem tűrt volna további vitát? Érdekes módon az Orbán-kormány hét évében nem volt problémája a CEU-val" – tette hozzá.

A megszavazás esetén Áderben bízhatnak a CEU-nál

Ha elfogadja a törvény a Tisztelt Ház, akkor Áder János fordulhat az Alkotmánybírósághoz, miután nem írja alá a törvényt. Ha aláírja, és utána más fordul a testülethez, annak viszont nincs halasztó hatálya.

Balog már beszélt

Szerinte a CEU-t egy törvénnyel el lehetne lehetetleníteni, a módosítás épp az egyetem megmaradását szolgálja, mondta elég érdekes logikával az Emmi minisztere. A tegnap este elfogadott szigorítás ugyanis gyakorlatilag ellehetetleníti a helyzet megoldását, azt, hogy a CEU-ról kétoldalú, államközi megállapodás szülessen. Balog mondott mást is: Magyarországnak "nem érdeke a külföldi érdekeket szolgáló háttérszereplők, akik a demokratikusan választott kormány ellen dolgoznak, például a Soros-szervezetek támogatása" – ez már legalább érthető logika.
1 2 3