Szijjártó spontán örül, hogy delegációt küldenek Amerikából a CEU miatt

Szijjártó spontán örül, hogy delegációt küldenek Amerikából a CEU miatt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormány nemcsak áll elébe, hogy amerikai megbízottak érkezzenek Magyarországra a CEU miatt, hanem kifejezetten pozitív hozzáállásnak tartja ezt – legalábbis ezt mondta a külügyminiszter rögtönzött sajtótájékoztatón.

A magyar kormány mindenkinek rendelkezésére áll, ha a jogszabály-módosításokkal kapcsolatban információra van szüksége – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn, rögtönzött sajtótájékoztatón. Szijjártó Péter szerint azzal nehéz mit kezdeni, ha valaki előbb mondja ki az ítéletet, és utána kérdez.

A dolog előzménye, hogy a múlt héten kiderült, hétfőn kétnapos látogatásra Budapestre érkezik Hoyt Yee, az amerikai külügyi tárca európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkár-helyettese. Yee várhatóan a Szemerkényi Réka washingtoni nagykövet utódjának kijelölt Szabó Lászlóval is találkozik, akárcsak a CEU vezetésével.

A miniszter azt mondta, örül annak, és pozitív hozzáállást mutat, hogy az amerikai külügyminisztérium delegációt küld Magyarországra tájékozódásra. Úgy fogalmazott, ha valóban lesz ilyen delegáció, akkor fogadni fogják, és elmondanak mindent. Arról is tájékoztatást adnak, hogy a civil szervezetek külföldi támogatása esetén milyen regisztrációs kötelezettséget írnak elő. Ilyet az Egyesült Államokban egy bizonyos formában előírnak – jegyezte meg.

Arra a kérdésre, hogy külgazdasági és külügyminiszterként "csak" tanácsadókkal tárgyalt az Egyesült Államokban, míg a CEU rektorát többen is fogadták, Szijjártó Péter megdöbbenésének adott hangot, hogy "konkrét tényeket is letagadnak". Amikor legutóbb Washingtonban járt, az Iszlám Állam elleni koalíció ülésén, az amerikai külügyminisztérium második emberével tárgyalt – mondta.

Az Egyesült Államok többször is reagált a CEU-ra irányuló törvénymódosításra. Amikor az még csak terv volt, a budapesti nagykövetség ideiglenes ügyvivője, majd az amerikai külügy is közleményt adott ki. David Kostelancik az írta, az Egyesült Államok nagy aggodalommal tekint a magyar kormány által benyújtott törvénymódosítási javaslatra, amely súlyosan akadályozná a CEU működését. (...) Az Egyetem továbbá fontos sikertörténete az amerikai-magyar kapcsolatoknak, és erős kétpárti támogatást élvez az amerikai kormányban" – írta. Az amerikai külügyminisztérium pedig nyomatékosan kérte a magyar kormányt, hogy ne tegyen olyan törvényhozói lépéseket, amelyek veszélyeztetnék a CEU függetlenségét és fennállását.

A törvény elfogadása után pedig az ideiglenes ügyvivő útján azt üzenték, az Egyesült Államok kormánya csalódással értesült róla, hogy a tömeges tiltakozás ellenére a kormány keresztülvitte szándékát. Pénteken pedig kiderült, az Egyesült Államok megbízottakat küld Budapestre a CEU miatt, bár az erről hírt adó Michael Ignatieff rektor nem részletezte, hogy kik jönnek, és kivel fognak tárgyalni.

Hozzászólások