Az újdonsült Jobbik-képviselő első felszólalása: Ennyi bűnöző előtt még életemben nem beszéltem

Az újdonsült Jobbik-képviselő első felszólalása: Ennyi bűnöző előtt még életemben nem beszéltem

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Erős a mai nap a Házban. Egy nappal az Alaptörvény-módosítás és a Stop Soros vitája előtt plenáris ülést tart az Országgyűlés, esküt tesznek új képviselők (bár egyelőre nem tudni, pontosan mikor, mert a napirendben jelzett időpontban ez nem történt meg) és voltak interpellációk, azonnali kérdések is.

Napirend utáni felszólalások

Az ülés elején a Nemzeti Összetartozás Napjára, valamint a trianoni békeszerződésre emlékeztek a képviselők. Egyébként ma van Gyurcsány Ferenc születésnapja is. Kövér László házelnök megemlékező beszédében összemosta Trianont és a jelenlegi Európát,, akkor Magyarországot akarták ellehetetleníteni a győztesek, ma egyesek a bevándorlással, betelepítéssel egész Európát akarják ellehetetleníteni egyesek. Esküt tesz ma a Karácsony Gergely helyére beülő Kocsis-Cake Olivio, valamint a Gémesi György helyére beülő Hohn Krisztina is, előbbi P, utóbbi LMP. Dúró Dóra hivatalosan is független lett, miután a Jobbik kizárta, Mellár Tamás pedig már nem független, beült a P frakciójába.

A Párbeszéd szerint Kocsis-Cake és Hohn azért nem tudtak esküt tenni, mert – és itt idézzük a Párbeszéd közleményét – „a kormánypártok adminisztrációs indokokra hivatkozva akadályozták ma meg a Párbeszéd országgyűlési képviselőjének eskütételét. A kiküldött és a Házbizottság által korábban elfogadott napirenddel ellentétben ma nem esküdhetett fel a Párbeszéd országgyűlési képviselője, Kocsis-Cake Olivio.

A Mentelmi bizottság ugyanis ma délelőtt - a nem hivatalos tájékoztatás szerint - kényelmi okokból nem ült össze, így nem tudta igazolni a Párbeszéd képviselőjének mandátumát. A vidéki tagok állítólag nem tudtak volna délután 2 óra előtt felutazni, hogy kiadják Kocsis-Cake Olivio hivatalos igazolását. Az elmúlt 28 évben ilyenre még nem volt példa. A megválasztott országgyűlési képviselő így egy hétig még biztosan nem képviselheti a választókat.” Kiderült, a házbizottság csak az ülésnap végén ül össze a témában.

Napirend előtti felszólalásában Hiller István (MSZP) szintén Trianonról beszélt. Szerinte egy béke csak akkor béke, ha nyugalmat is hoz magával, megítélésük szerint azonban a nyugalom nem jött el 98 évvel ezelőtt. De szerinte büszke magyarként és büszke európaiként egyszerre kell gondolkodnunk a jövőről. Potápi Árpád János államtitkár válaszában egy röpke történelemórát adott el, majd odaszúrt Hillernek, nem szavazta meg korábban a kettős állampolgárságról szóló törvényt.

A szülinapos Gyurcsány Ferenc is felszólalásra jelentkezett napirend előtt, arról beszélt, a két hónappal ezelőtti választás nem volt szabad, nem volt tisztességes. Felszólalását arra hegyezte ki, miért van benn a parlamentben. Nem szeretne belépni abba a mátrixba, ami a kormány mátrixa és a menekültek ellen harcol. Nem ismer olyan magyar politikust, aki mindenkit be akar fogadni, nem ismer olyan uniós intézményt, amely mindenkit be akar ide telepíteni.

Háborús logika uralja a magyar közbeszédet.

©

Ami szerinte felemészt mindent és mindenkit. Szerinte a kormány energiáját a jelen és a múlt köti le, a jövőt pedig nem érti. A DK elnöke szerint azonban ez utóbbira kellene koncentrálni. A kormány részéről Németh Szilárd reagált: „Nem is értem, mit akart mondani Gyurcsány Ferenc.” Ezt követően gyurcsányozott. Németh pont Gyurcsány előtt ül a Házban. Kijelentette, a Fideszt leszámítva mindenki idegenek érdekeket akar szolgálni, nem a magyar családokat. Szávay István is Trianonról kérdezett, vagyis beszélt. „Aki nem volt még magyar, nem tudja mi a fájdalom” – ez a felszólalásának a címe. Azt mondta, az autonómiát a Jobbiknak kell majd kiharcolni.

Folytassunk szabadságharcot az EU-ban Székelyföld autonómiájáért.

©

Dömötör Csaba államtitkár válaszolt. Gyurcsányozott, a külhoni magyarok támogatásáról beszélt. És jobbikozott, a Jobbik belügyeivel ekézi a Jobbikot, az SZDSZ-hez hasonlította a pártot, majd azt tanácsolta nekik forduljanak vissza a nemzeti útra. Szabó Tímea (P) a drasztikus születésszámról beszélt. Bejelentette, 2 hét múlva ő maga szülni fog, de látja, hogy sokan miért nem vállalnak gyermeket a magyar nők közül.

Ott születnek gyerekek, ahol jó élni – foglalta össze.

©

Rétvári Bence államtitkár válaszolt, jó egészséget kívánt képviselőtársának, születendő gyermekének is, boldog és hosszú családi életet kívánt Szabó Tímeának. De nem ért vele egyet, szerinte a kormány a családok mellett, a választók meg a kormány mellett. Szél Bernadett (LMP) kevés optimizmusáról beszélt, ha arra gondol, hogyan fog kormányozni a Fidesz. Meg a XXI. századi kihívásokról. Rétvári Bence négy szóval cáfolta Szél felszólalását:

Robi, Robi, Robi, Robi.

Ez Sallai Róbert Benedekre utal, aki nekiment Hadházy Ákosnak, majd távozott a pártból. Rétvári Ron Werber egykori MSZP-s, volt LMP-s tanácsadót is felemlegeti. Majd hosszan sorolja az LMP belügyeit, viszályait, felszólalásának az az üzenete, innen ne oktassa a kormányt, ne kérjen számon. Harrach Péter a kereszténydemokráciáról szólal fel. Ő a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője. Erre is Rétvári reagált. Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető is Trianontól indított, majd gyorsan a menekültválságra kanyarodott, kijelentve, Magyarországot meg kell védeni. Válaszában Dömötör államtitkár Soros Györgyről beszélt, majd a bevándorlási válság mellé az államtitkár gazdasági válságot is vizionált.

A napirend utáni felszólalásokat követően Szél Bernadett megkérdezte, miért nem tett esküt a jelzett időpontban a fenn jelzett Kocsis-Cake Olivio és Hohn Krisztina, de nem kapott választ Kövér Lászlótól, majd a házbizottsági ülésen, amit egyszer majd összehív Kövér. Így az sem derült ki, Hadházy rendben esküt tehet-e majd.

Interpellációk következnek

Jakab Péter (Jobbik) a lopott pénzekről kérdez.

Ennyi bűnöző előtt még életemben nem beszéltem.

Kövér szerint ez modortalan és ostoba volt, ki is kapcsolta egy időre Jakab mikrofonját. A házelnöki rendreutasítás után Jakab megköszönte azt Kövér elvtársnak. Jakab egyébként Mészáros Lőrinc gazdagodásáról beszélt. Tállai András (Fidesz) is kioktatással kezdi, mondván őt hatszor, Jakabot egyszer sem választották meg közvetlenül képviselőnek. Két tanácsot is a politikusnak. Először is, a leírt és beadott interpellációs szöveget kell felolvasni. A második tanácsa az, hogy a korrupciót ne a Fidesznél, hanem a Jobbiknál, Vonánál és Simicskánál keresse. Amikor Jakab visszakapta a szót, elmondta, nem fogadja el a választ, Kövér ráadásul megvonta tőle a szót, amikor tovább beszélt volna.

A DK-s Arató Gergely még két hónappal a választások után is arról beszélt, tisztességtelen volt az április választás. 15 pontban foglalta össze, mi volt a baj a választással szerinte, ezeket itt érik el. Völner Pál államtitkár a válaszában Zuschlag Jánost emlegette, majd azt mondta, mivel a kérdések nem voltak teljesen szakmaiak, így nem tud mindegyikre válaszolni. Arató nem fogadta el az államtitkári választ, a kormánytöbbség igen, ahogy ez mindig (na jó, az esetek 99,99 százalékában) lenni szokott.

Demeter Márta (LMP) arról kérdezett, maradhatnak-e lakásaikban a Bihar utca lakói vagy a kilakoltatás vár rájuk. Konkrét választ sem Demeter, sem az LMP, sem a lakók nem kaptak, mindössze általánosságokat, a válaszoló államtitkár a jogszabályi hátteret ismertette. Demeter szerint „itt nem olcsó jogászkodásra van szükség”, nem fogadta el a választ. Mellár Tamás már nem független, beült a P frakcióba, interpellációjában a letelepedési kötvényekről szólt. Szakértői számítások szerint 17,5 milliárdot bukott a magyar állam a kötvényprogramon, míg az offshore cégek 156 milliárd forinttal gyarapodtak. Mellár kérdése: miért hagytuk, hogy így legyen? Tállai válaszolt: a letelepedési kötvények jegyzése megszűnt, de amíg volt, addig megérte. Tállai szerint ha Mellár korábban, KSH-elnökként így végezte volna a munkáját, egykori fideszesként, komoly hibák merültek volna fel munkájával kapcsolatban. Egyszóval: Tállai szerint a kötvények nyereségesek, ahogy Mellár frakcióba való belépése is.

A jobbikos Z. Kárpát Dániel is a kilakoltatásról és a devizahitelesek problémájáról, egy közelgő szociális katasztrófáról interpellál. Közben Tordai Bence a civilek üzenetét továbbítja a vele szemben ülő fideszes képviselőkenk:

Ismert, hétfő délelőtt civilek tüntettek a Stop Soros ellen. Egy különös szabályozásnak köszönhetjük, hogy Harrach Péter öninterpellálhatja saját kormányát „Milyen változásokat hoz a 2018-as év a családok életében?” címmel. Ugyanis az interpellációkra szánt idő elfogyott, de a házszabály szerint minden frakció interpellálhat egyet, így került a szó Harrach Péterhez és a KDNP-hez.

Azonnali kérdések

Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) az EMMI jutalmairól kérdez, ami nem jutalom, célprémiumként hivatkoztak rá, de egy rakás pénzt kifizetett az akkor még Balog Zoltán vezette tárca. Rétvári Bence válaszolt, a konkrét kérdésekre válasz nem érkezett, csak általánosságok. A DK-s Varju László az esetleges közelgő megszorításokról, a kormány túlköltekezéséről kérdezett. Felveti, a kormány a választások előtt szórta a pénzt, ezért az EU kiigazító lépéseket, megszorításokat követel. Tállai államtitkár válaszolt, de szerinte a tanácsi ajánlás nem arról szól, mint amit Varju mondott. Csak felhívják több tagosrszág figyelmét is, figyeljen oda. Mindenesetre Tállai már ezt is támadásként értékeli, ugyanakkor az államtitkár szerint a magyar költségvetés rendben.

Az Együtt politikusaként parlamentbe jutó, de az LMP padsoraiban ülő Szabó Szabolcs a csepeli HÉV-ről kérdezett, pontosabban arról, mikor lesz ez a vonal modernizálva. Az állapot annyira rossz, hogy már HÉV-pótló vonatokat kellett bevetni, ami szinte biztos, hogy hungarikum. Cseresnyés Péter államtitkár jelezte, a munkát elkezdték, a hibát már észlelték. A jelen szolgáltatást jármű-átcsoportosítással tartják fenn, kormányhatározat van születőben HÉV-szerelvények beszerzésére. Majd valamikor mindez a valóságban is realizálódik. Lesz pályafelújítás is.

Hozzászólások