ÁSZ: Talán vizsgáljuk a letelepedési kötvényeket, talán nem

ÁSZ: Talán vizsgáljuk a letelepedési kötvényeket, talán nem

Utolsó frissítés:

Dercsényi Dávid Szerző:

Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid

Dodonai választ kaptunk a kérdésre, amellyel az ÁSZ-hoz fordultunk, azt tudakolva, tervezi-e vizsgálni a Transparency International szerint 30 milliárdos kárt okozó letelepedésikötvény-bizniszt. A közpénzek elköltésének őre annyit elismert, a téma hozzá tartozik.

30 milliárd forintot bukott az állam a letelepedési kötvényeken, adta hírül a Transparency International Magyarország, mire a kormány nem volt rest válaszolni: Soros, vagyis a Transparency csak sorosizmusból fúrja a letelepedési kötvényeket. Az állam szerint éppen hogy megtakarítást hoztak a letelepedési kötvények, de a Transparency állítja, az állam érvelése hibás.

Megkérdeztük azt az intézményt, az Állami Számvevőszéket, amelynek épp az a feladata, hogy a közpénzek felelősségteljes és hatékony elköltését vizsgálja. A hatóság maga is azt írja önmagáról: "Az állam legfőbb pénzügyi ellenőrző szerveként az Állami Számvevőszék célja az államháztartás biztonságos, kiegyensúlyozott, hatékony működésének szolgálata, fejlesztésének támogatása, a közpénzügyi folyamatok átláthatóságának, a közpénzekkel való gazdálkodás elszámoltathatóságának erősítése."

Ha pedig ez a célja, vizsgálnia kellene a Transparency által feltártakat, legalább is azt, hogy igazak-e vagy nem a megállapítások. Meg is kérdeztük az ÁSZ-t, lesz-e vizsgálat.

Az ÁSZ azt válaszolta, hogy:

"Az Állami Számvevőszék az Országgyűlés legfőbb pénzügyi és gazdasági ellenőrző szerve, amely általános hatáskörrel végzi a közpénzekkel, illetve az állami és önkormányzati vagyonnal való gazdálkodás ellenőrzését. Az ÁSZ a törvényi előírás alapján ellenőrzési tevékenységét előre meghatározott, féléves nyilvános ellenőrzési terv alapján végzi. Az ÁSZ a hozzá érkezett tájékoztatási célú információk, jelzések és egyéb dokumentumok alapján, a tudomására jutott adatokat, tényeket a folyamatban lévő ellenőrzései keretében, vagy ellenőrzéseinek tervezése során hasznosítja. Az ÁSZ folyamatosan gyűjti, elemzi és értékeli a külső jelzéseket, és a kockázatelemzési tevékenységének eredményeit az ellenőrzései tervezése során felhasználja."

Ez nem konkrét igen, és nem konkrét nem a kérdésünkre. Az ÁSZ elismeri, a közpénzekkel való gazdálkodás vizsgálata az ő hatásköre. Így ő indíthatna vizsgálatot, bár az kérdéses, hogy ki ellen: a parlament gazdasági bizottsága ellen, amely engedélyezte az offshore cégeknek a kötvényértékesítést? Mivel az ÁSZ nem jelenti ki, hogy a vizsgálat nem az ő hatásköre, ezért a labda nála pattog.

Az ÁSZ "hasznosítja" a hozzá befutó "jelzéseket", ezt már a Jobbik kampánybüntetése idején is tapasztalhattuk (leginkább a Jobbik). Elvileg tehát a Transparency jelentését is hasznosíthatja. Ha úgy látja jónak.

A 2018 második negyedévi ellenőrzési tervben nincs szó a letelepedési kötvényekről, de mint említettük, nehéz is lenne megmondani, hogy az ÁSZ-nak kit és hogy kellene ellenőriznie.

Hozzászólások