Helsinki: Szokatlanul gyorsan döntöttek Gruevszkiről

Helsinki: Szokatlanul gyorsan döntöttek Gruevszkiről

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Helsinki Bizottságnak van egy tippje a döntésre.

A Magyar Helsinki Bizottság szerint "merőben szokatlan az a sebesség", amellyel elbírálták a volt macedón miniszterelnök menedékkérelmét,

hacsak nem elutasításról van szó.

Ezt egyelőre nem tudni. A Magyar Idők csak annyit írt, a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal már döntött is a november 11-én vagy 12-én Magyarországra érkezett Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnökről. A döntésről nem írtak, és eddig nem válaszolt megkeresésünkre a Belügyminisztérium illetve a Kormányszóvivői Iroda, de a Bevándorlási Hivatal sem. A magyar diplomaták segítségével Budapestre jutott Gruevszki menedékkérelmét bő egy hét alatt bírálták el, holott erre 60 nap áll rendelkezésre.

A Helsinki Bizottság szerint a macedón kérelmező biztonságos származási országból jött és biztonságos tranzitországokon át érkezett ide, az ilyen külföldieket automatikusan elutasítják. Hosszú polémia volt arról is, hogy Gruevszkit miért nem a tranzitzónában hallgatták meg, a kormány szerint jogszerűen jártak el. Az ügyben az LMP és Hadházy Ákos is feljelentést tett.

Nikola Gruevszki Magyarországra szökéséről itt olvashatnak további részleteket.

Hozzászólások