Sosem látott ellenzéki összeborulást hozott az MTVA-ostrom, a tüntetők propagandatúráztak egyet
percről percre

Sosem látott ellenzéki összeborulást hozott az MTVA-ostrom, a tüntetők propagandatúráztak egyet

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A közmédia székházában maradt ellenzéki politikusok 24 óra után önként távoztak, péntekre ígérnek újabb akciót.

Most érkezett

A szónoklatok véget értek

A beszéd lezárásából úgy tűnt, hamar vége lesz a mai tüntetésnek. De tudósítónk azt mondja: a tömeg nem mozdul. Orbán-ellenes jelszavakat skandálnak, Bayer Zsoltot szidják.
 • Botrányosan indult a reggel: az MTVA székházban éjszakázó 13 képviselő hajnalban ismét megpróbálta beolvasni a követeléseiket, de nem értek célt, a fegyveres biztonságiak szó szerint kidobták az épületből Hadházy Ákost - aki a földre került - és Szél Bernadettet is. Hadházyt azt megelőzően egy lépcső rácsáról szedték le, így próbált ugyanis feljutni az emeletre.
 • Ügyvédek és jogvédők szerint jogellenes volt a biztonsági őrök fellépése, Hadházy Ákos és Szél Bernadett feljelentést tett a rendőrségen hivatalos személy elleni erőszak miatt.
 • Több országgyűlési képviselő érkezett reggel illetve délelőtt, ők az MTVA kerítésén átmászva jutottak be az épületbe, a biztonságiak nem léptek semmit.
 • Délben ülésezett a házbizottság, a botrányos szerdai ülés miatt még nem büntetett Kövér László házelnök, az ellenzék viszont parlamenti vizsgálóbizottságot követel az MTVA-nál történtek miatt
 • Több országgyűlési képviselő késő estig bent maradt a közmédia épületében, várakoztak, akcióztak, néha egészen szürreális jelenetek voltak. Többször élőben közvetítették a történteket. Varju László összetűzésbe került a biztonságiakkal, kórházba szállították, zúzódásos sérülései keletkeztek, Vadai Ágnes zokogott.
 • Az MTVA előtt hatkor indult a tüntetés. Az egyik szónok, a szakszervezeti vezető Székely Tamás azt mondta, ha Áder aláírja a "rabszolgatörvényt", országos sztrájk jön. A törvény egyébként az államfő előtt van, hétfőn küldte át neki Kövér László.
 • 8 körül a parlamenti képviselők kimentek a tünetőkhöz - felmerült ugyanis, hogy a rendőrök éjjel amúgy is kivezették volna őket -, Korózs Lajos ellenzéki kerekasztalt követelt az ellenzéki pártok vezetőitől, minden ellenzéki párt képviselője az összefogásról beszélt. Szerintük ezzel lehet megtörni Orbán rendszerét.
 • Ez a tüntetés visszafogottabb volt, mint a vasárnapi, a tüntetők nem tűztek össze a rendőrökkel. 10 előtt nem sokkal már a Kutyapárt szórakoztatta a tüntetőket, a Szuper Mészáros játékot vetítették ki az MTVA székház falára.
 • A tüntetők egy része a Momentum vezetésével több kormánypárti szerkesztőséghez vonult, először a HírTv-hez, a Riposthoz, a Figyelőhöz, majd a Mediaworks szerkesztőségét vették célba.
 • Fekete-Győr András Momentum elnöke azt mondta, aki MTVA-s stábot lát, menjen oda és olvassa be az ötpontos követelést, amelyet a képviselők is szerettek volna adásba mondani. Péntekre hirdettek újabb megmozdulást, a vidéki Fidesz-médiát is célba veszik.
 • Kövesse az MTVA előtti tüntetést a hvg.hu élő online közvetítésével:

   

  Percről percre
  Sorrend megfordítása

  1 2 3 4 5 6 7
  19

  Ide tettek kellenek!

  A jobbikos Varga-Damm Andrea azt mondja, nem hátrálnak. Nem elég a telefont nyomkodni, ide tettek kellenek. Azt ígéri, ők nem hátrálnak.

  Harangozó Tamás szocialista politikus egy mondattal áll ki: ez nem az ellenállás vége, ez az ellenállás kezdete. Hajrá demokraták!

  Szabó Szabolcs konklúziója: "Orbán és a rendszere is geci."

  Molnár Zsolt arról beszél, Tarlósnak mennie kell, egy kihívóra van szükség ellene.

  Gréczy Zsolt a DK "büszke" országgyűlési képviselőjeként mutatkozik be és arról beszél, az ellenállás ott ér véget, mikor ezek "eltakarodnak." A vita már nem arról szól, mi van a rabszolgatörvénnyel, Orbánnak mennie kell. Az új jelszó: ellenállás - mondja Gréczy.

  A tömeg ellenzéki kerekasztalt követel skandálva.

  Tordai is köszön mindent

  számíthattok ránk. Nem csak az utcákon, a munkahelyeken, útlezáráson lesznek ott, mindenhol, ahol fáj a rezsimnek.

  A jobbikos Jakab Péter "őfelségét" hiányolja, a "kétharmados nagyvezért." Elégtételt venni jöttek ide. Arról beszél, fegyveres őröket küldenek rájuk, a rendőröket pedig nem engedik be.

  Gyertek ki - skandálja a tömeg a közmédiának.

  Bősz Anett következik, aki arról beszél, azért éjszakáztak a házban, hogy a jogaikat érvényesíthessék.

  ©

  Korózs ellenzéki kerekasztalt követelt, Bangóné szerint most összefogtak

  Korózs Lajos parlamenti forradalmárként aposztrofálja magát a színpadon, ő is a köztévéből jött ki. Azt mondja, volt értelme beülni a házba, a szerdai akció miatt. A tiltakozásnak nem lesz vége, folytatják. Ellenzéki kerekasztal létrehozását követeli, az ellenzéki pártok elnökeit szólította fel erre.

  A tüntetést folytatják, míg "el nem takarodnak innen."

  Oláh Lajos DK-s politikus arról beszél, azt szeretné, ha a mostani gyerekek jól élnének itt, de ehhez el kell zavarni a kormányt.

  Bangóné azzal kezd, ő ma már szerepelt az MTVA Híradójában. A színpadon sok jó ember van együtt, MSZP-sek, Jobbikosok, DK-sok,P-sek.. mi most itt összefogtunk! És folytatjuk.

  Színpadon a székházból kijött politikusok

  Kunhalmi kezd, köszöni a tüntetők kitartását. Hősök vagytok és igazi ellenállók, mert nem hagyjátok, hogy megalázzanak titeket - mondja. A rabszolgatörvényről és az az elleni tiltakozásról többen tudnak, mintha bemondták volna a tévébe.

  ©

  Sneider azt mondja, bíróságon kezdett

  mert a családi életében akarta meggyalázni a kormánypárti média. Azt mondja, le akarják járatni, a hatalomnak nincs tartása. A világtörténelmet mindig néhány tízezren írták, a magyar történelmet most a székház előtti tüntetők írják.

  Tordai Bence kommentelői megosztottak

  Sokan vannak, akik szerint ez hiba, ezt nem lenne szabad elkövetni.

  Mindenki felvette a kabátják, és elindult kifelé a házból

  Ebben senki sem gátolja őket.
  ©

  Igenis ki fogjuk követelni, hogy csatlakozzunk az Európai Ügyészséghez

  Mondja Márki-Zay. Kéri ezért, hogy mindenki írja alá. Még a fideszesek kétharmada is egyetért ezzel, teszi hozzá. És lesz elszámoltatás, ígéri.

  Breaking: önként kimennek a képviselők a közmédia székházából

  Tordai Bence hosszasan értekeztek arról, maradjanak-e a székházban vagy sem. Végül úgy döntöttek: önként kimennek a tüntetőkhöz, mert szerintük így többet tudnak tenni "az ellenállásért".
  1 2 3 4 5 6 7
  19
  Hozzászólások