"Soros" – Kovács Zoltán államtitkár ismét kimutatta az összefüggést

"Soros" – Kovács Zoltán államtitkár ismét kimutatta az összefüggést

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Véleménycikk jelent meg az EUobserveren, amelyben Harlan Mandel a kormány médianyomulásáról írt. A kormány válaszát annak hivatalos sajtólevelezője, Kovács Zoltán írta meg, és nem jutott meglepő konklúzióra.

A magyar médiaviszonyokról közölt véleménycikket az EUobserver, Harlan Mandel a kormányzati médianyomulásról írt, ami manipulálja közvéleményt. Erre a cikkre írt választ Kovács Zoltán Magyarország kormányzati kommunikációért felelős államtitkára. Elsősorban és mindenekfelett: Soros. Kovács rámutat, hogy Mandel egy olyan jelentésre alapozza kijelentéseit, amelyeket a Media Development Investment Fund (MDIF) készített, ahol ő vezérigazgató.

Ez 16,5 millió dollárt kapott Soros Györgytől. Kovács elmagyarázza, Soros Magyarországon a kormányt és a konzervatív kormányokat keményen kritizáló médiumokat támogat (bár az egyik példaként felhozott 444-nek még nem volt lehetősége nem jobboldali kormány alatt működni – a szerk.). Ez azt jelenti, az MDIF egy politikai célokkal működő médiabefektető, nem egy semleges megfigyelő.

Kovács további érvei: a magyar médiaszíntér még mindig sokkal sokszínűbb, mint azt Mandel gondolná – és sorolja az ismert kormányzati érveket, hogy a legnézettebb tévécsatorna és netes híroldalak ellenzékiek. A 100 legolvasottabb magyar híroldalt nézve a kormánnyal szimpatizálóknak naponta 1,7 millió olvasója van, az ellenzékieknek pedig 3,5 millió, mondja Kovács, ezt nehéz lenne a kormány által elfoglalt médiatérnek nevezni.

Az Orbán-kormány tényleg módosította a médiatörvényt 2010-ben, ismeri el Kovács, de aztán módosított ezen az EU-val történt egyeztetések után. Mandel Kovács szerint megpróbált a cikkével újabb befektetőket szerezni a médiabefektetéseihez.

Hozzászólások