Budapestre költözik a Roszatom regionális központja

Budapestre költözik a Roszatom regionális központja

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Eddig Prágában volt.

A Magyar Nemzet értesülései szerint Budapestre telepíti közép-európai székhelyét a Roszatom. Eddig Prágában volt az orosz állami atomenergetikai konszern közép-európai központja, amely egyébként 2015 óta működtetett Budapesten irodát a cseh regionális központ magyarországi fióktelepeként. Az újonnan alapított régiós központ, a Rosatom Hungary Kft. egy sor fontos kérdésben továbbra is támogatást nyújt a Paks II. projekthez, miután a Paksi Atomerőmű kapacitásfenntartó beruházása aktív szakaszába lépett – írja a lap.

Paksi bővítés: engedélyt kapott egy konyha

Miként lehetséges, hogy az új paksi atomerőmű ügyét és a felvetett megannyi kérdést körüljáró rendezvényen az amerikai, német, angol, holland, és osztrák diplomaták ott voltak, de a magyar kormány részéről senki nem volt jelen? Ha az oroszok tényleg új atomerőművet építenek Magyarországon, a beruházás sok tekintetben évtizedekre meghatározza az ország sorsát.

A Magyar Nemzet megjegyzi, hogy „Közép-Európában a világ más részeihez hasonlóan reneszánszát éli ma az atomenergetika”, Orbán Viktor pedig évindító Kormányinfójában beszélt arról, hogy célja, hogy 2030-ra a mostani 60-ról 90 százaléka emelkedjen a karbonmentes áramtermelés aránya. Ebben lesz nagy szerepe a paksi atomerőműnek.

Hozzászólások