Kásler Miklós: Újabb szigorításokra lehet szükség

Kásler Miklós: Újabb szigorításokra lehet szükség

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az emberi erőforrások minisztere szerint Magyarország rendkívül jó érzékkel kezelte a járvány első fázisát.

A járvány felszálló ágában vagyunk ismét, olyan mértékben terjed most Magyarországon a vírus, hogy hamarosan újabb szigorítások válhatnak szükségessé – nyilatkozta Kásler Miklós a Blikknek.

Az Emmi minisztere a lapnak elmondta, hogy a vakcináció mértéke több hét múlva éri el azt a szintet, ami megfékezhetné a felfutást, addig szükség lehet szigorításokra is a tárcavezető szerint.

Nagyon sokféle lehetőség van. Ha azt tekintjük, hogy a járványügyi szigorítások maximuma 100 százalék, akkor a jelen pillanatban életben lévő szigorítások ennek a 70 százalékát teszik ki. Sok példa van a világban, mit lehet még tenni: iskolákat bezárni, előre lehet hozni a szünetet vagy meg lehet hosszabbítani az időtartamát erre a kritikus néhány hétre. Az élelmiszerüzletek és gyógyszertárak nyitva tartása mellett lehet az egyéb boltok nyitvatartásán is szigorítani. Ennek mintájára még sok minden más is lehetséges"

– közölte Kásler.

Az Emmi minisztere az interjúban elmondta, hogy szerinte Magyarország rendkívül jó érzékkel lépett fel a járvány első fázisában, kivételesen sikeresen zajlott le az első fázis.

A miniszter beszélt a 16 ezer lélegeztetőgépről is, amelyet 300 milliárd forintért szerzett be a kormány. 

"Naponta két-háromszáz ember kerül most kórházba, ötszáz felett van, és meredeken nő a lélegeztettek száma. Szerintem nem lehet pénzben mérni azt, hogy lélegeztessünk egy embert vagy sem. A kormány célja az, hogy minden eszköz és feltétel meglegyen a betegek gyógyulásához. A járvány felszálló ágában vagyunk ismét, készültség van a kórházakban" – mondta Kásler.

Hozzászólások