Jár-e kártérítés, ha szórakozóhelyen lopnak tőlünk?

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Miközben egy étteremben, kávéházban gyanútlanul beszélgetünk, előfordulhat, hogy ellopják a kabátunkat, táskánkat, vagy esetleg a pénztárcánkat. Ilyen jellegű bűncselekmények esetén csekély az esély arra, hogy a rendőrség elkapja a tettest. Mégis van lehetőség arra, hogy a kárunkat megtérítsék.

A Polgári Törvénykönyv (Ptk.) 471. §-a rendelkezik a fürdők, kávéházak, éttermek, színházak és hasonló vállalatok, továbbá a ruhatárat üzemben tartók felelősségéről. Ez alapján a fürdők, stb. felelősek azért a kárért, amely a vendéget dolgainak elveszése, elpusztulása, vagy megsérülése folytán éri.

Természetesen a kártérítési felelőssége az üzemeltetőnek nem minden esetben áll fenn. Így ha a károsodás valamely elháríthatatlan esemény, például természeti csapás miatt következik be, a vendégnek maga kell viselnie a kárát. Szintén nem felel az üzemeltető, ha a vendég a kárt maga okozta.

Minden olyan intézménynek hasonló jellegű a felelőssége, ahol a vendégek a szolgáltatás igénybe vétele során nem tudnak a dolgaik felett állandó felügyeletet gyakorolni. Ilyenek lehetnek a felsoroltakon kívül az egészségügyi intézmények, fodrászüzletek, üzemi étkezde stb.

A fenti intézmények felelőssége csak azokért a dolgokért áll fenn, amelyeket a vendégek az ilyen helyekre általában magukkal szoktak vinni, amik a szolgáltatás igénybevételéhez szükségesek. Ilyen lehet a kabát, táska, készpénz is, de a nagy mennyiségű pénz, értékpapír már nem minősül olyan dolognak, amely a fenti intézmények szolgáltatásainak igénybe vételéhez szükséges.

Azonban a fenti intézmények felelőssége, amennyiben megfelelő helyet biztosít a vendégeknek a dolgaik elhelyezésére (ruhatár, értékmegőrző), csak az ott elhelyezett dolgokra áll fenn. Így ha a vendéglőben van ruhatár, de a vendég ezt nem veszi igénybe, az eltűnt kabátja miatt a vendéglőtől kártérítést nem kérhet.

Sokszor lehet találkozni olyan kiírással, hogy az adott intézmény a fogasokon elhelyezett tárgyakért nem vállal felelősséget. Ez félrevezető, mivel felelősségét nem zárhatja ki. Így a fogasról ellopott kabátért is felelősséggel tartozik, kivéve, ha ruhatárat üzemeltet.

A kártérítési igény szempontjából nagyon fontos, hogy a vendég a kárt azonnal bejelentse az intézménynek. Amennyiben ezt elmulasztja, nagyon nehézzé válik az igénye érvényesítése.

dr. Benkő Ferenc
Benkő és Boros Ügyvédi Iroda