Bush kitüntette Teller Edét

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Amerika tartozik Teller Edének egy hosszú életért, amelyre mindvégig briliáns eredmények és a hazafias szolgálat nyomta rá bélyegét - hangsúlyozta George Bush elnök azon a szerdai fehér házi ünnepségen, amelyen az Egyesült Államokban élő magyar származású fizikusnak a legmagasabb amerikai polgári kitüntetést, az Elnöki Szabadság-érdemrendet adományozta.

A San Francisco melletti Stanfordban élő, 96. évében lévővilághírű tudós idős kora miatt nem tudott Washingtonba utazni, nevében a kitüntetést lánya vette át. Az elnök összesen 11 személyt tüntetett ki, Teller Ede mellett egyebek között Václav Havel volt cseh államfőt és Charlton Heston színészt, számos világsikerű film főszereplőjét.
George Bush Teller Edét méltatva a következőket mondta: amikor a nácizmus fenyegette a szabadságot, egy fiatal magyar tudós elhagyta Európát, és utat talált az Egyesült Államokba. Egy évtizeden belül a német birodalom hadban állt Amerikával, és a legszörnyűbb fegyverek előállításán munkálkodott. Teller Ede csatlakozott a Manhattan Tervhez és fegyelmezett elméjét annak a legégetőbb feladatnak a szolgálatába állította, amellyel Amerika valaha is szembesült, nevezetesen, hogy kifejlessze az atombombát Hitler előtt.
Teller Ede hozzájárult e küldetés sikeréhez és a hidegháború idején közreműködött más nagy nemzetbiztonsági kihívások teljesítésében is. Az elmúlt évtizedekben erőfeszítéseit arra a nagy tudományos és erkölcsi feladatra összpontosította, amit a ballisztikus rakéták elleni védelem kiépítése jelentett. Amerika tartozik Teller Edének egy hosszú életért, amelyre mindvégig briliáns eredmények és a hazafias szolgálat nyomta rá bélyegét - hangsúlyozta a magyar származású tudóst méltatva az Egyesült Államok elnöke.
Teller Ede a harmadik magyar származású neves személyiség, aki a legmagasabb amerikai polgári kitüntetésben részesült. Előtte 1956-ban Neumann János, a program elvű számítógép megalkotója, 1970-ben pedig Ormándy Jenő karmester részesült e kiemelkedő elnöki kitüntetésben. (MTI)