Libéria: üzletembert választottak elnökjelöltnek

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Gyude Bryant 54 éves monroviai üzletembert nevezték meg csütörtökön elnökjelöltként a libériai lázadószervezetek és a kormány Accrában tanácskozó küldöttei. Megfigyelők szerint Bryant konszenzuskereső, körültekintő politikus.

Az elnökjelölt megválasztása két voksolási forduló során történt, a küldöttek szerint a három nevezett közül ő volt politikailag a legsemlegesebb. Kinevezését a nyugat-afrikai tárgyalási közvetítők később jelentik majd be hivatalosan - közölte a ghánai fővárosban tárgyaló libériai küldöttségek egyik tagja.
Libéria új elnöke október 14-én veszi át a hatalmat Moses Blah jelenlegi elnöktől, aki az augusztus 11-én lemondott és nigériai emigrációba vonult Charles Taylortól vette át az államfői tisztséget. Az új elnök átmeneti kormányának feladata lesz a 14 év óta tartó polgárháború lezárása, valamint a 2005-ös demokratikus választások előkészítése és megrendezése.
Megfigyelők szerint Gyude Bryant – aki egyúttal a Libériai Akciópárt tagja - konszenzuskereső, körültekintő politikus. Személyisége és a szembenálló felektől való viszonylagos függetlensége garancia lehet a nemzeti konszenzus megteremtésére. A két másik jelölt, Ellen Johnson-Sirleaf egykori ENSZ-tisztségviselő, Charles Taylor éles hangú bírálója és Rudolph Sherman, egy Taylorral szimpatizáló pártkoalíció vezetője volt.
A libériai kormány és a két lázadószervezet, az Egyesült Libériaiak a Megbékélésért és a Demokráciáért, illetve a Mozgalom a Libériai Demokráciáért képviselői hétfőn írták alá az átfogó békemegállapodást. Mintegy kétezer ember vesztette életét a 2000. óta tartó újabb libériai polgárháborúban, és százezrek kényszerültek elhagyni otthonukat a harcok miatt. Az kilencvenes években lezajlott előző polgárháború hozzávetőleg 200 ezer emberéletet oltott ki. (MTI)